Απεργία την Πρωτομαγιά

Σταθάκης: Πολιτική σκοπιμότητα η έξοδος στις αγορές πριν τις εκλογές

Σταθάκης: Πολιτική σκοπιμότητα η έξοδος στις αγορές πριν τις εκλογές Facebook Twitter
2

"Μόνο πολιτική σκοπιμότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, ενόψει των ευρωεκλογών εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή η έξοδος στις αγορές" εκτιμά ο Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη υπάρχουν "τρεις λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να βγει αυτή τη στιγμή η χώρα στις αγορές: Πρώτον, ότι αποδυναμώνει την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το οποίο παραμένει εξόφθαλμα μη βιώσιμο. Δεύτερον, προσθέτει αντί να αφαιρεί στο δημόσιο χρέος, καθώς κάθε ευρώ με το οποίο θα δανειστεί γίνεται με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από το επίπεδο δανεισμού, το οποίο έχει αυτή τη στιγμή η χώρα. Το τρίτο μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι δημιουργεί την εντύπωση, αν όχι την ψευδαίσθηση, ότι η αξιολόγηση του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει πάψει να είναι αυτό που θεωρούν και εξακολουθούν να θεωρούν ως μη βιώσιμο οι οίκοι αξιολόγησης, που το αξιολογούν στην κατώτερη βαθμίδα ακόμη και σήμερα".

Ο επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι "οι αγορές δεν έπαψαν ποτέ σε βραχυχρόνια βάση να χρηματοδοτούν την Ελλάδα και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Αναφέρομαι σε 3μηνα, 6μηνα, 9μηνα και ετήσια ομόλογα. Τώρα γίνεται ένα βήμα παραπέρα, είναι γεγονός, αλλά και πάλι είναι έξοδος στις αγορές η οποία αφορά αυτή την κατηγορία τίτλων. Δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την αδυναμία της χώρας να αναχρηματοδοτήσει κανονικά το χρέος της με δεκαετή ομόλογα, που είναι και η συνήθης μορφή".

Ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι αν παρόμοιο ενδεχόμενο παρουσιαζόταν σε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ "πρώτον θα διαπραγματευόταν τη ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο, κάτι που θα αποτελούσε και τη στέρεα βάση για την έξοδο στις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό. Δεύτερον, θα αντέστρεφε το καταστρεπτικό μείγμα των μνημονιακών πολιτικών και θα προσανατόλιζε τη χώρα σε μια γρήγορη επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη".

2

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Τόση κωλοτύμπα μόνο ο Καρατζαφερης,ο Σαμαράς,ο Συριζα και ο Μελλισανιδης μπορούν να κάνουν!Με τι να πρωτογελάσω:-Mε το τοκογλυφικό επιτόκιο των διεθνών κορακιών του καπιταλισμού (1,5%)...που τώρα φαίνεται στο Συριζα προνομιακό-Με το οτι ο πρόεδρος λέει οτι η έξοδος είναι ψεύτικη και οι υπόλοιποι ότι είναι υπαρκτή αλλά πρόωρη.-Με το οτι κατηγορεί ο Συριζα (επαναφορά μισθών στα προ κρίσης επίπεδα, επανακρατικοποιήσεις των πάντων, 100000 προσλήψεις στο δημόσιο, σεισάχθεια) την κυβέρνηση ότι κάνει προεκλογική εκστρατεία με δημόσιο χρήμα-Που στη μια του φράση ο Σκουρλετης σου λεει να μην καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό απο τις αγορές και στην επόμενη πρόταση κλαίει που έρχεται νεο μνημόνιο.Ακομα και δυο σωστές σκέψεις που λενε χάνονται στον ορυγμαδό βλακείας, λαϊκισμού και μιζέριας. Με τέτοια αντιπολίτευση βλέπω να μας κατσικώνεται ο Σαμαρικός και οι κρατιστές του για όσα χρόνια τους κάνει κέφι...
«κάθε ευρώ με το οποίο θα δανειστεί γίνεται με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από το επίπεδο δανεισμού, το οποίο έχει αυτή τη στιγμή η χώρα.» Μα η χώρα αυτή την στιγμή δανείζεται από τους Ευρωπαίους τοκογλύφους, από το τρισκατάρατο Βερολίνο και τους ανθρωποφάγους της Τρόικας!Οι Ευρωπαίοι "τοκογλύφοι" έτσι δεν λες εσύ και οι σύντροφοι σου ωρέ Σταθάκη; Τώρα τι έγινε είναι καλό το 1,5%; Αλλά ξέρεις το συγκεκριμένο επιτόκιο έχει και μνημόνιο παρέα, τώρα τι έγινε; Καλό το μνημόνιο ή πάλι επιβεβαιώνετε την παροιμία «ότι του φανεί του Λολοστεφανή»; Τελικά αποδεικνύουν καθημερινά οι Συριζαίοι πως η μόνη "ιδεολογία" που έχουν είναι η καταστροφή.