Θα μειώσουν τους μισθούς των τραπεζιτών

Θα μειώσουν τους μισθούς των τραπεζιτών Facebook Twitter
3

Ψαλίδι ετοιμάζει η κυβέρνηση στους μισθούς των τραπεζιτών-μελών των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών και των θυγατρικών τους-με διάταξη στο νομοσχέδιο  για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα «Νέα» το νομοσχέδιο θα εναρμονίζει τα ανώτατα όρια αποδοχών του προσωπικού των τραπεζών με τους νέους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων που ισχύουν στην ΕΕ από την 1η Αυγούστου 2013 (Οδηγία 2013/36/ΕΕ).

Έτσι κάθε τραπεζίτη θα μπορεί να λαμβάνει μέχρι και το 15πλάσιο του εθνικού μέσου μισθού του κράτους στο οποίο λειτουργεί το πιστωτικό ίδρυμα ή το 10πλάσιο του μέσου μισθού των εργαζομένων του πιστωτικού ιδρύματος.

Αν και οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη λάβει κρατική ενίσχυση, είτε μέσω του Νόμου Αλογοσκούφη (3723/2008) είτε μέσω της κεφαλαιακής ενίσχυσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ωστόσο τα χρήματα αυτά δόθηκαν πριν από την 1η Αυγούστου 2013 και την ενεργοποίηση των νέων ευρωπαϊκών κανόνων.

Σήμερα τα ανώτατα όρια αποδοχών του προσωπικού των τραπεζών ακολουθούν τις ανώτατες ονομαστικές αποδοχές του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίες ανέρχονται στις 600.000 ευρώ ετησίως (η εφημερίδα σημειώνει ότι ο νυν διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος έχει εκουσίως αναπροσαρμόσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τις ετήσιες απολαβές του).

Η μείωση αμοιβών θα αφορά τόσο τις τράπεζες όσο και τις θυγατρικές τους. Το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκονται την παρούσα περίοδο σε διαβούλευση με την τρόικα για το σχετικό ζήτημα.

Πρέπει να τονιστεί πως βάσει του 15πλάσιου του εθνικού μέσου μισθού η οροφή στις ανώτατες αποδοχές των τραπεζικών διοικήσεων μπαίνει στις 335.000 ευρώ, δηλαδή 44% χαμηλότερα σε σχέση με σήμερα.

Ωστόσο, εάν επιλεγεί το 10πλάσιο του μέσου μισθού των εργαζομένων της κάθε τράπεζας, οι αμοιβές είναι σχετικά υψηλότερες, με τις οροφές να κυμαίνονται από τις 313.000 ευρώ (Νέο ΤΤ) έως και τις 547.000 ευρώ (Εθνική Τράπεζα).

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Οικονομία / Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Αδικαιολόγητα υψηλές τιμές που πωλούνται επώνυμα προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνει ο πρωθυπουργός
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Το αστείο είναι ότι πρόσφατα άκουσα μια παρόμοια και πολύ καλή ιδέα από φίλό:Όι δημόσιοι υπάλληλοι, με πρώτους στη σειρά αυτούς που παρουσιάζονται ως πολιτικοί, δεν θα μπορούν να έχουν ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ (μαζί δηλαδή με επιδόματα, κάλυψη προσωπικών εξόδων ή άλλων παροχών σε "είδος" και bonus κάθε λογής) μισθούς που να ξεπερνούν τους 3 βασικούς. Συνεπώς: 500 ευρώ ο βασικός; 1500 ευρώ θα παίρνουν οι Σαμαράδες και οι Βενιζέλοι, 500 - 1500 ευρώ θα παίρνει και ο ΧΨ εφοριακός, 500 - 1500 ευρώ θα παίρνει και ο ΧΨ υπάλληλος του ΧΨ υπουργείου.Αν θέλουν παχυλούς μισθούς θα πρέπει να ανεβάσουν τον βασικό ή ακόμα καλύτερα, να αλλάξουν επάγγελμα και να ασχολιθεί με την πολιτική όποιος έχει πραγματική ανάγκη να εκτελέσει λειτούργημα και να πράξει για το κοινό συμφέρων των κατοίκων αυτής της χώρας.