Δεν συμφώνησαν ΔΕΠΑ - Gazprom για το φυσικό αέριο

Δεν συμφώνησαν ΔΕΠΑ - Gazprom για το φυσικό αέριο Facebook Twitter
0

Δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom ούτε και στον τελευταίο γύρο των πολύμηνων διαπραγματεύσεων την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στα γραφεία της ρωσικής εταιρίας στην Αγία Πετρούπολη.

Αυτό που ζητά η Ελλάδα είναι η τιμή του φυσικού αερίου να μην αποκλίνει από τον δυτικοευρωπαϊκό μέσο όρο των 380 δολαρίων τα 1000 κυβικά μέτρα, με αναδρομικότητα της συμφωνίας για τη νέα τιμή της τάξης των 12 μηνών. Οι Ρώσοι προτείνουν μια τιμή κοντά στα 400 δολάρια, που μεταφράζεται σε έκπτωση 13-15% της σημερινής τιμής. Τα 20 ευρώ που χωρίζουν τις δύο πλευρές μπορεί να φαίνεται μικρό ποσό, όμως όταν ανάγεται στο συνολικό προκύπτουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η ρωσική πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι είναι «ανοικτή» σε μια πιθανή περαιτέρω μείωση της τιμής, εφόσον ωστόσο συνοδευτεί με μείωση του χρόνου της αναδρομικότητας, αντί για παράδειγμα για 12 μήνες, στους 6 μήνες.

Η ελληνική πλευρά σκέφτεται μετά την μη επιθυμητή κατάληξη και των τελευταίων διαπραγματεύσεων, να κάνει χρήση της ρήτρας στην υφιστάμενη σύμβαση που δίνει τη δυνατότητα να παραπεμφθεί το θέμα σε διεθνή διαιτησία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM