«Ψαλίδι» σε συντάξεις προανήγγειλε ο Στουρνάρας

«Ψαλίδι» σε συντάξεις προανήγγειλε ο Στουρνάρας Facebook Twitter
0

“Ψαλίδι" στις συντάξεις ασφαλισμένων στα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών αλλά και στο πρώην ΤΕΒΕ των εμπόρων ετοιμάζει η κυβέρνηση, για  να κλείσει μέρος του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Αυτό αναφέρουν τα «Νέα» με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα που είπε ότι "υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες, καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους".

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των δεδομένων του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με το ύψος των συντάξεων αναδεικνύουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, τις διαφορές που υπάρχουν στις αποδοχές συνταξιούχων εντός του ίδιου ταμείου.

Για παράδειγμα, ενώ στο ΙΚΑ η μέση σύνταξη είναι 640,06 ευρώ, η μέση σύνταξη στο ΤΑΠ - ΟΤΕ που αποτελεί αυτοτελή κλάδο του ΙΚΑ διαμορφώνεται στα 1.230,29 ευρώ και στο σκέλος του ΤΑΠ - ΔΕΗ η μέση σύνταξη φτάνει στα 1.370,39 ευρώ.

Σημαντικές αποκλίσεις στις μέσες συντάξεις καταγράφονται και εντός του ΟΑΕΕ. Οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ λαμβάνουν μέση σύνταξη 788,66 ευρώ, κατά περίπου 100 ευρώ υψηλότερη από την αντίστοιχη των συνταξιούχων στο πρώην Ταμείο Εμπόρων (ΤΑΕ), όπου οι μέσες αποδοχές ανέρχονται στα 684,24 ευρώ.

Στο πρώην Ταμείο Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ), η μέση σύνταξη είναι 572,06 ευρώ.

Μειώνεται η χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία

 Κατά 2,1 δισ. ευρώ θα μειωθεί από το 2013 - 2014 η χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε εν τω μεταξύ σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής. Μειωμένη θα είναι επίσης και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ κατά 1,8 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 θα δοθούν 15,7 δισ. ευρώ για ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ, ενώ με βάση το προσχέδιο του 2014 θα δοθούν 13,2 δισ.

Από το PSI, η ζημιά που προκλήθηκε στα Ταμεία φτάνει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως είπε ο υπουργός, στόχος είναι πλέον να αυξηθεί η φοροσυλλεκτική ικανότητα του συστήματος και γι’ αυτό την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία «με την οποία θα θωρακίζεται απόλυτα το σύστημα» μέσω ελέγχων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ