Κερδισμένο το Βέλγιο από την οικονομική κρίση στην Ε.Ε

Κερδισμένο το Βέλγιο από την οικονομική κρίση στην Ε.Ε Facebook Twitter
5

Ποσό ύψους 8 δισ. ευρώ, έχει κερδίσει το Βέλγιο λόγω των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Μαζί με την Γερμανία, το Βέλγιο, θεωρούνται από τους επενδυτές τα ασφαλέστερα καταφύγια αυτή την εποχή της κρίσης.

Σύμφωνα με άρθρο της φλαμανδικής De Morgen, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού έχουν αποφέρει μεγάλα κέρδη στα κρατικά ταμεία. Τα επιτόκια δανεισμού συμπιέζονται προς τα κάτω και έτσι εξοικονομούνται πολλά χρήματα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του βελγικού Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, τα κέρδη ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ, με τα επιτόκια μακροπρόθεσμου δανεισμού να έχουν υποχωρήσει στο 2,5% έναντι ενός 4%-4,7% που ήταν οι αρχικές προβλέψεις.

Όσον αφορά τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, τα επιτόκια δεν ξεπερνούν το 0,05% έναντι 3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Εξαιτίας της κρίσης, οι χρηματαγορές αποφεύγουν τις  χώρες του Νότου, γράφει το δημοσίευμα,  και στρέφονται προς τα ομόλογα χωρών όπως η Γερμανία και το Βέλγιο.

Οι βελγικές αρχές έσπευσαν να επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού εκδίδοντας αλλεπάλληλες σειρές ομολόγων τα τελευταία χρόνια, αναφέρει το άρθρο.

Από την άλλη, αναφερόμενος σε άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Soir ο συντάκτης καταλήγει  ότι «είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε πόσο η κρίση στοίχισε ή απέφερε στους Βέλγους ή τους Ευρωπαίους».

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
sebseb αυτά είναι τα κέρδη του φρόνιμου, του μέρμυγκα, του νοικοκύρη.Εμείς μετά απο τόσα χρόνια κρίσης δεν είμαστε ακόμα πλεονασματικοί. Εκτός απο τα νέα δάνεια που μας δίνουν για να πληρώσουμε τα παλιά δάνεια που μας έδιναν, μας δανείζουν και ένα ακόμα μικρό ποσό κάθε χρόνο (το τελευταίο ήταν 3 δις νομίζω) που ισολογίζει τον προυπολογισμό.Εάν δεν τα είχαμε αυτά τα λεφτά το σπιράλ του θάνατου θα βάθαινε ακόμα περισσότερο. Δηλαδή θα είμασταν ακόμα χειρότερα. Είναι πολύ λαικίστικο να υποστηρίζετε ότι χωρίς τα δάνεια θα την περνούσαμε ζάχαρη, είναι σα να κοροιδεύεις ένα παιδί.By the way, δεν είναι η Μέρκελ που κράταει ακόμα τους απατεώνες στη θέση τους.
kiss my fanny"Το χρέος δυστυχώς που διεγράφη ήταν εσωτερικό χρέος από το κούρεμα των ομολόγων"Ελάχιστο απο το χρέος που διεγράφη ήταν ελληνικό, του Ικα ή των μικροομολογιούχων.Πρέπει να ξέρετε ότι δεν έχουμε ακόμα πρωτογενές πλεόνασμα δηλαδή τα λεφτά που βγαζουμε ΔΕΝ μας φτάνουν να πληρώσουμε τα έξοδα μας και όλα αυτά ΧΩΡΙΣ να πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ στους δανειστές
Φυσικά και δεν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Όταν η Ε.Ε. μας επέβαλλε τι θα εξάγουμε και τι θα καλλιεργούμε με αποτέλεσμα να κλείσουν εργοστάσια και να μειωθούν οι εξαγωγές με το που μπήκαμε στην Ε.Ε. λογικό μου ακούγεται που ακόμα δεν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.
> Ποσό ύψους 8 δισ. ευρώ, έχει κερδίσει το ΒέλγιοΔεν το έχει κερδίσει, αλλά εξοικονομίσει. Και φυσικά η ζημιά που έχει κάνει η κρίση στη βελγική οικονομία μπορεί να είναι πολλαπλάσια, αλλά όχι τόσο εύκολα μετρήσιμη.