Μόνο μερικώς θα περάσει στους καταναλωτές η μείωση των τιμών λόγω ΦΠΑ

Μόνο μερικώς θα περάσει στους καταναλωτές η μείωση των τιμών λόγω ΦΠΑ Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κυβέρνηση, μόνο μερικώς θα περάσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στις τιμές των καταστημάτων. Συγκεκριμένα η μείωση στις τιμές θα φθάνει, στην καλύτερη των περιπτώσεων το 5% έναντι της αναμενόμενης 8,1% που προκύπτει από τη μείωση του ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Οι καταστηματάρχες θα έχουν επίσης το δικαίωμα να μην μειώσουν καθόλου τις τιμές στο 1/4 του παλιού τους καταλόγου. 

Όπως γράφει σήμερα η Καθημερινή η συμφωνία τιμής που υπέγραψαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού με τους φορείς του κλάδου της εστίασης διασφαλίζει το περίφημο ειδικό σήμα, μπλε χρώματος, για όσες εταιρείες μειώσουν τις τιμές τους τουλάχιστον σε ποσοστό 5%. Από την υποχρέωση της μείωσης των τιμών σε ποσοστό 5% κατ' ελάχιστον εξαιρούνται τα αλκοολούχα ποτά, δεδομένου ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν αφορά αυτά. Στον νέο τιμοκατάλογο θα αναφέρεται υποχρεωτικά και η παλαιά τιμή, ώστε ο καταναλωτής να αντιλαμβάνεται τη μείωση.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και κίνητρα προς τις επιχειρήσεις που θα περάσουν τις μειώσεις στην κατανάλωση, όπως προτεραιότητα σε σειρά ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων ενίσχυσης για όσο διάστημα διαρκεί η συμφωνία. Ως ένδειξη της συμμετοχής τους στη συμφωνία οι επιχειρήσεις θα υποστηριχτούν επικοινωνιακά με ονομαστική αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και τις αντίστοιχες των φορέων. Επιπλέον, η πολιτεία προτρέπει κάθε υπηρεσία του Δημοσίου, που προβαίνει σε εκδηλώσεις σχετικές με εστίαση, να επιλέγει τις επιχειρήσεις που μετέχουν στη συμφωνία μείωσης τιμών.

Εντωμεταξύ το πάρτι φοροδιαφυγής συνεχίζεται στα νυχτερινά καταστήματα. Ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν διαπιστώσει ότι οι μεγάλοι μαγαζάτορες της νυχτερινής διασκέδασης ενημερώνονται από πριν για τις εφόδους με αποτέλεσμα τη συγκεκριμένη μέρα να κόβουν όλες τις αποδείξεις και να εμφανίζουν τον κανονικό τζίρο, που όμως είναι υποπολλαπλάσιος άλλων ημερών. Δηλαδή φοροδιαφεύγουν συστηματικά και εμφανίζονται νόμιμοι την ημέρα των ελέγχων. Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ προσπαθούν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο συγκρίνοντας τους τζίρους των προηγούμενων 30-40 ημερών, αλλά δεν μπορούν να επιτύχουν και πολλά. 

Πηγές από το ΣΔΟΕ κάνουν λόγο για 100% παραβατικότητα στην Εύβοια, 80% στη Φωκίδα, 79,3% στη Σαντορίνη, 75,7% στην Πάρο και 60% στην Αττική.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ