Συμφωνία στις Βρυξέλλες για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Συμφωνία στις Βρυξέλλες για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Facebook Twitter
0

Σε συμφωνία για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα, χωρίς δηλαδή να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών της Ε.Ε., κατέληξαν οι υπουργοί των Οικονομικών της Ευρωζώνης.

"Συμφωνήσαμε απόψε για το πώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα λειτουργήσει σε γενικές γραμμές", δήλωσε-σύμφωνα με το ΑΜΠΕ- ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Οι κύριες κατευθυντήριες γραμμές του εγγράφου - πλαισίου συμφωνήθηκαν, συμπλήρωσε, αν και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι δεσμευτικοί κανόνες θα επισημοποιηθούν αργότερα.

Εν τω μεταξύ δήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα έκαναν ο Όλι Ρεν και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, τονίζοντας ότι το τι θα γίνει είναι αρμοδιότητα των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αναστροφή του διεθνούς κλίματος κατά το τελευταίο έτος οφείλεται πρωτίστως στην πολιτική σταθεροποίηση της χώρας.

Ταυτόχρονα επεσήμαναν την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις εντός των προσεχών ημερών ώστε να πληρωθούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων.

Την πίστη του πως η Ελλάδα θα ανταποκριθεί σε όλες τις απορρέουσες από το μνημόνιο υποχρεώσεις της προκειμένου να εκταμιευθεί δίχως προβλήματα η επόμενη ύψους 8,1 δισ. ευρώ δόση των δανείων προς τη χώρα μας, εξέφρασε από τη δική του πλευρά στο Eurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας.Είπε επίσης ότι η χώρα έχει καθυστερήσει σημαντικά στον τομέα της αναμόρφωσης του δημοσίου τομέα και ειδικότερα στο θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, για αυτό   θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της στον τομέα αυτό για να λάβει την επόμενη δόση με την οποία θα καλύψει τις υποχρεώσεις της τουλάχιστον για το σύνολο του 2013.

Σχολιάζοντας εξάλλου δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που εμφανίζουν το ΔΝΤ έτοιμο να αποχωρήσει από τις διαδικασίες δανειοδότησης της Ελλάδας, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι το ΔΝΤ απευθύνεται πρωτίστως στις χώρες της Ευρωζώνης που παρά τις παλαιότερες υποσχέσεις τους ότι θα διευκολύνουν την Ελλάδα επιμηκύνοντας τους χρόνους ωρίμανσης των δανείων, δεν έχουν ακόμη λάβει τα αναγκαία μέτρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ