Morgan Stanley: 6 λόγοι που θα επιστρέψει του χρόνου η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Morgan Stanley: 6 λόγοι που θα επιστρέψει του χρόνου η ανάπτυξη στην Ελλάδα Facebook Twitter
7

Έξι λόγους για τους οποίους εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, απαριθμεί σε έκθεση της η Morgan Stanley, σημειώνοντας ότι η ύφεση για φέτος θα κυμανθεί στο 4% και δεν αποκλείεται σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014...

Σύμφωνα με την Ημερησία, η Morgan Stanley διαπιστώνει ότι:

Μπορεί μεν να μην έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη, αλλά ορισμένα στοιχεία παρουσιάζουν λιγότερο αρνητική εικόνα, καθώς τα σοκ που «κτύπησαν» την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για Grexit ξεκινούν να «διαλύονται».

Πλήρως σταθεροποιημένες εμφανίζονται οι ροές στις καταθέσεις.

Ενώ το Grexit απομακρύνεται, πολύ σκληρό για να εφαρμοστεί είναι και το σενάριο για νέο «κούρεμα» 60% σε ιδιώτες και επίσημους πιστωτές.

Φέτος αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα και σύντομα και πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών.

Είναι περιορισμένος ο κίνδυνος μετάδοσης από την κυπριακή κρίση.

Κλείνει το κενό στην ανταγωνιστικότητα και με το μοναδιαίο κόστος εργασίας να αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, παύει να ισχύει το κίνητρο για έξοδο από το ευρώ.

Βασικό ρίσκο παραμένει η συνέχιση της πολιτικής και κοινωνικής στήριξης στο πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ εστίες ανησυχίας εντοπίζονται και στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αν και υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για επιτυχή κατάληξη και αποδέσμευση της δόσης.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
και εγώ έχω πρωτογενές πλεόνασμα, 150 ευρώ στο σπίτι μου. Απλά έχω αφήσει απλήρωτο το νοικι 2 μήνες και έχει "διπλώσει" και η ΔΕΗ. Επίσης πληρωσα ενα λογαριασμό κινητού από τους δύο, ενώ έχω και μια δοση τράπεζας μέσα. Ας πει κάποιος στον συντάκτη του άρθρου πως το 2013 θα "σκάσουν" τα ασφαλιστικά ταμεία αφού τα έσοδά τους καταρρέσουν με απιστευτο ρυθμό για τους γνωστούς λογους (εξαφάνιση αποθεματικών, μείωση εισοφορών, αδυναμία πληρωμής υπάρχοντων εισφορών), ενώ η 'κάσα" των δημόσιων εσόδων γράφει περίπου 1,5 δις ανυσπρακτα το δίμηνο, δηλαδή περίπου 10 δις τον χρόνο που θα προστεθούν στα περσινά 12. 22 δις ανυσπρακτα σε 2 χρονια. νοτ μπαντ... Να προσθέσουμε βέβαια και το κλείσιμο περιπου 70.000 με 80.000 επιχειρήσεων/καταστημάτων πάλι για τους γνωστούς λόγους, οπότε ναι συμφωνώ θα έρθει η... ανάπτυξη. Του αγγουριού στον πισινό μας βέβαια...
Η Morgan Stanley δεν φαίνεται δυστυχώς να γνωρίζει τον ελληνικό ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Δε φταίνει όμως αυτοί, αλλά εμείς που συνεχίζουμε να τους εξαπατάμε.
Λαμβάνοντας υπόψη πως ανάμεσα στις χώρες που σημειώνουν ανάπτυξη (τουλάχιστον με τους όρους που ορίζεται σήμερα η ανάπτυξη από τις πολυεθνικές) συμπεριλαμβάνονται η Βραζιλία, η Κίνα και η Ιαπωνία όπου το φτηνό εργατικό δυναμικό μένει σε φαβέλες ή σπίτια-κουτιά, να μου λείπει τέτοια ανάπτυξη.
και δεκαδες αλλοι που ο πατος δεν εχει τελειωμο: οτι τιποτα απο οσα μας κρατανε πισω και μας κανουν αντιπαραγωγικους(κλειστα επαγγελματα, διαφθορα, τεραστιες ρυθμισεις στην αγορα ωστε να ευνοουνται οι προνομιουχοι κ απειρα αλλα) δεν εχει αλλαξει. Απλως, σε αντιθεση με τους κυπριους, κοροιδευουμε εαυτους. Δεν το λεω απο καποιου ειδους εμμονη, απλως δε γινεται να παμε πουθενα ετσι... Ενδεικτικα, κερδη φαρμακειου(χωρις καλλυντικα, προφυλακτικα, οδοντοβουρτσες, σαμπουαν) το 2012: 100 000 ΕΥΡΩ!!!!(Και) Γι αυτο συνεχιζουν να πεφτουν εξω τα ταμεια και οι συνταξεις, το να αγορασεις δε αδεια φαρμακειου ειναι στα παλια επιπεδα(150 -200 000 ευρω) παροτι παρανομο. Μετα αναρωτιομαστε τι φταιει, αφου το ανεχομαστε.. Ασχημα τα πραγματα.