Διαφωνία Ντράγκι-Σόιμπλε για την «κυπριακή περίπτωση»

Διαφωνία Ντράγκι-Σόιμπλε για την «κυπριακή περίπτωση» Facebook Twitter
1

Το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου δημιούργησε διαφωνίες σύμφωνα με το Spiegel, μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi. Αιτία της διαφωνίας, η άποψη Σόιμπλε, ότι η Κύπρος δεν είναι συστημικά σημαντική και άρα δεν είναι απειλή για την επιβίωση του ευρώ.

Ο Ντράγκι στηριζόμενος από τον Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν και τον επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, απάντησε ότι οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες έχουν ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα και η αβεβαιότητα των καταθετών για τις αποταμιεύσεις τους, θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις ελληνικές τράπεζες και να οδηγήσει σε μια σοβαρή υποτροπή στην ελληνική οικονομία.  

Επιπλέον, όπως είπε ο Ντράγκι, η «κυπριακή περίπτωση», θα μπορούσε να αναιρέσει κάθε θετική εξέλιξη που τον τελευταίο καιρό έχει οδηγήσει σε ομαλοποίηση της κατάστασης στη ζώνη του ευρώ και να εκτινάξει και πάλι τα ασφάλιστρα κινδύνου για πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα που έχουν μειωθεί σημαντικά. Θα παρεμποδιζόταν επίσης η επιστροφή της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Κύπρος θα χρειαστεί ως βοήθεια για το πρόβλημα στην οικονομία της, που έχει προέλθει κυρίως από τον τραπεζικό τομέα, 17,5 δις ευρώ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια