Σωθήκαμε και πάλι

Σωθήκαμε και πάλι Facebook Twitter
FOSPHOTOS
8

Σε συμφωνία που πανηγυρίστηκε αλλά που δεν λύνει μόνιμα το πρόβλημα του ελληνικούς χρέους, απλώς πάει τη λύση του για αργότερα, κατέληξαν μετά από 12 ώρες συνεδρίασης οι υπουργοί του Γιούρογκρουπ. Βάσει αυτής της συμφωνίας, η οποία επιτεύχθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας, το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 124% το 2020 και στο 110% του 2022. Ταυτόχρονα με διάφορες κινήσεις, όπως μείωση των κερδών της ΕΚΤ, μείωση των επιτοκίων και επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά θα επιδιωχθεί η μείωση του χρέους κατά 40 δις. Τα νέα αυτά μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια πολλών χωρών της Ευρωζώνης.

Σε δημοσιεύματα τους για τα αποτέλεσματα του Γιούρογκρουπ, Guardian και Spiegel κάνουν λόγo πάντως για προσωρινή λύση και εκτιμούν ότι θα υπάρξει αργότερα κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά στη δόση τα 31,5 δις θα εκταμιευτούν στις 13 Δεκεμβρίου  και τα υπόλοιπα σε δόσεις ως το Μάρτιο σε συνάρτηση με την αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Η Ελλάδα είναι και πάλι «στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup.

«Το ΔΝΤ ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι «χαιρετίζει τη συμφωνία η οποία και θα μειώσει την αβεβαιότητα, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Δήλωση Σαμαρά: "Ολα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες όλοι μαζί και αύριο ξεκινά μια καινούρια μέρα για όλους τους Έλληνες"

Δήλωση Βενιζέλου: "Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά απο εννέα μήνες αναμονής. Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι αναμφίβολα θετική χάρις στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού. Σε εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης".

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Η αρχή γίνεται με την συνειδητοποίηση ότι για την κατάντια μας φταίμε πρώτα εμείς και μετά οι κακοί ξένοι "που πάντα μας ζήλευαν". Α)Είναι δυνατόν να έχουμε τους ξένους πάνω από το κεφάλι μας για να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές σε ένα σύστημα που μας παρήκμασε ως κοινωνία;Β) Είναι δυνατόν ακόμα να πιστεύουμε, ότι μας τάζουν προεκλογικά;Γ) Είναι δυνατόν να είναι όλοι μα όλοι υπεράνω των νόμων; (βλ. δικαστικούς, συντεχνίες κλπ)
Σουχουν δωσει την εντυπωση οι Ελληνες οτι εχουν βαλει μυαλο; Εχεις την παραμικρη αμφιβολια οτι και να μας χαριζανε ΟΛΟ το χρεος μεσα σε μια δεκαετια θαμαστε παλι στα ιδια;
ε, βέβαια από που κι ως πού αξίζουμε μια νέα αρχή.Μια νέα αρχή προυποθέτει νέα νοοτροπία στον Έλληνα που έμαθε να ζεί παραπάνω από τις δυνατότητες του.
Kαι σε λίγο θα αρχίσουν οι δηλώσεις των κομμάτων (δηλαδή αυτών που είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τα όσα καλά ή κακά θα μας επισυμβούν).Οι οπαδοί του μνημονίου θα πανηγυρίζουν (συγκρατημένα για να μην εκτεθούν), ενώ οι αντιμνημονιακοί θα προβάλουν την απώλεια Εθνικής κυριαρχίας, ξεπούλημα κλπ.Ας σοβαρευθούν επιτέλους και οι δύο παρατάξεις και ας καταλάβουν ότι η προσαρμογή σε μια πειθαρχία που για πολλά χρόνια δεν είχαμε, είναι το πρώτο καθήκον όλων μας για να αποφύγουμε τα χειρότερα.Τέρμα οι αναλύσεις, οι σοφοί και άχρηστοι οικονομολόγοι, οι πολιτικάντηδες.Χρειαζόμαστε - σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο - να ξοδεύουμε ΜΟΝΟ ότι μπορούμε και μάλιστα σε Ελληνικά προϊόντα, να δουλέψουμε περισσότερο και σε ότι δουλειά μπορούμε να βρούμε, να κόψουμε την μουρμούρα και την κουτοπονηριά που μας έχει κάτσει στο σβέρκο για πολλά χρόνια τώρα.Δεν χρειαζόμαστε νέες εκλογές, αμπελοφιλοσοφίες, συνομωσιολογίες, ωχαδερφισμό.Αν αρχίσουμε συμμαζεύοντας ο καθένας τα του οίκου μας τα πράγματα δεν μπορεί να εξακολουθήσουν να κατρακυλάνε.Εγώ τουλάχιστον έχω κουρασθεί από συνθήματα, κατηγόριες των άλλων, γκρίνια, κακομοιριά, μετάθεση των ευθυνών στους άλλους.Ας κάνουμε μια ρημάδα νέα αρχή.Δεν την αξίζουμε;