Η "νύχτα των μεγάλων μαχαιριών", απόψε στις Βρυξέλλες

Η "νύχτα των μεγάλων μαχαιριών", απόψε στις Βρυξέλλες Facebook Twitter
0

«Η Μέρκελ απόψε στη Σύνοδο Κορυφής παίζει πόκερ 1 τρις ευρώ», γράφει η Βild, κάνοντας λόγο για την «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» και το «μεγάλο παζάρι». Κι αυτό πολύ απλά γιατί οι 27 ηγέτες θα βάλουν στο τραπέζι για να μοιραστούν το πακέτο του προϋπολογισμού ως το 2020-είναι κάτι περισσότερο από 1 τρις ευρώ. Κάποιοι, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία θέλουν να πληρώνουν λιτότερα. Άλλοι, όπως η Πολωνία και η Ελλάδα θέλουν να πάρουν περισσότερα χρήματα από τα ταμεία.  Αλλά αυτή τη φορά η κατάσταση είναι ιδιαίτερα φορτισμένη, καθώς ο Κάμερον έχει ανοιχτά απειλήσει με βέτο στον προϋπολογισμό. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αποκαλέσει «γελοία» τη σκέψη για αύξηση του προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy, ωστόσο, ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία.

Από το σύνολο του προϋπολογισμού, το μεγαλύτερο κομμάτι της πίττας πάει στη γεωργία. Περίπου 387 δις θα διατεθούν από το 2014 ως το 2020 για το σκοπό αυτό-θα πάρει περίπου 270 ευρώ ανά εκτάριο κάθε αγρότης. Τα  376 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για να βοηθηθούν υποβαθμισμένες περιοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διοίκηση της ΕΕ κοστίζει € 62,6 δισεκατομμύρια. Ανάμεσά τους, 12,2 δισ. ευρώ, έχουν προγραμματιστεί για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών σχολείων.

Βεβαίως, μέσα στην κρίση, είναι λίγο δύσκολο να περάσουν και πάλι χρήματα για προγράμματα όπως η διάθεση 3 εκατομμυρίων για ένα ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.Ε. για τα έντομα ως πηγές πρωτεϊνών. Ή τα 150 χιλιάδες ευρώ για το ερευνητικό πρόγραμμα και μια έκθεση σχετικά με την "κοινωνική σημασία του καφέ "στο Ζάγκρεμπ. Ή τα 58 χιλιάδες ευρώ που συνεισέφερε η Ε.Ε. για ένα φεστιβάλ τσίλι στον ιταλικό νότο.

Ο πιο δύσκολος στον προϋπολογισμό είναι ο Κάμερον, ο οποίος πάντως ενώ στην αρχή απειλούσε με βέτο, τις τελευταίες ώρες εμφανίζεται με πιο «στρογγυλοποιημένες» απόψεις. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker όμως αναμένει μια "πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση." "Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα πειστούν οι Βρετανοί, αλλά πρέπει να πειστούν», δηλώνει. Η βραδιά που ξεκινά σε λίγο στις Βρυξέλλες αναμένεται να είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ