FT: «Σπρώχνουν την Ελλάδα σε στάση πληρωμών την επόμενη εβδομάδα»

FT: «Σπρώχνουν την Ελλάδα σε στάση πληρωμών την επόμενη εβδομάδα» Facebook Twitter
1

Για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας την επόμενη εβδομάδα, κάνουν λόγο σε σημερινό δημοσίευμα τους τους οι Financial Times. Στο άρθρο που δημοσιεύει το euro2day.gr 'αναφέρεται ότι οι πιστωτές δεν κατάφεραν τελικά να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το ελληνικό χρέος και σπρώχνουν επικίνδυνα τη χώρα σε χρεοκοπία, ακόμη και σε στάση πληρωμών του χρέους την επόμενη εβδομάδα.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση για το πόση ανακούφιση χρειάζεται η Ελλάδα και ποιος θα επωμιστεί τις απώλειες από τις μειωμένες αποπληρωμές του χρέους.

Κορυφαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι, αν οι συνομιλητές υποχρεωθούν να δεχτούν την θέση του ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ίσως χρειαστεί να υποστούν ζημιές στα υπάρχοντα δάνεια διάσωσης, κάτι που θα είναι ένα πολιτικά "εκρηκτικό" γεγονός το οποίο ήδη απορρίπτουν το Βερολίνο και άλλες βόρειες χώρες, φοβούμενες τις αντιδράσεις στα εθνικά τους κοινοβούλια.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταδιακά μετακινείται προς την θέση του ΔΝΤ, που σημαίνει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να βρουν ακόμη μεγαλύτερα ποσά για την ανακούφιση από το χρέος απ’όσο αρχικά υπολόγιζαν, για να επανέλθει το πρόγραμμα σε τροχιά.

«Θα υπάρχει ανάγκη για μέτρα σημαντικής μείωσης του χρέους», σχολίασε ένας αξιωματούχος, «Ολοι έχουν τις κόκκινες γραμμές τους».

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ήλπιζαν ότι τα μέτρα ανακούφισης θα μπορούσαν να περιοριστούν σε μείωση των επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης –από τις 150 στις 80 μονάδες βάσης πάνω από τα διατραπεζικά επιτόκια- μαζί με το να δώσουν στην Ελλάδα τα κέρδη που είχε λάβει η ΕΚΤ από τα 55 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία εκτιμώνται στα 12-15 δισ. ευρώ.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει να επιτρέψει να περάσουν τα κέρδη στην Ελλάδα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να λάβει άλλα πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσει την Αθήνα να μειώσει το δανειακό της βάρος, αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση.

«Η ΕΚΤ έχει σχεδόν κλείσει σε αυτό το θέμα», είπε ο κ. Draghi''.

Ουσιαστικά το δημοσίευμα των Financial Times είναι βασίζεται πάνω στο χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters που αναφερόταν στις διαφορές μεταξύ των πιστωτών οι οποίες δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση της Ελλάδας.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ