ΙΟΒΕ: Το 67% των ελληνικών νοικοκυριών «μόλις τα βγάζει πέρα»

ΙΟΒΕ: Το 67% των ελληνικών νοικοκυριών «μόλις τα βγάζει πέρα» Facebook Twitter
SOOC
0

Μεγάλη πτώση στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα κατέγραψε για τον μήνα Μάρτιο το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Το 67% των καταναλωτών δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» (από 64% που κατέγραφε η προηγούμενη έκθεση) ενώ 11 στους 100 πολίτες αναγκάζονται να παίρνουν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους για την επιβίωσή τους.

Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν «λίγο ή πολύ» παραμένουν στο 7% του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» μειώνονται ήπια στο 15% (από 17%).

Αβεβαιότητα και φορολογικά βάρη

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, η προοπτική της αναπτυξιακής ενίσχυσης παρεμποδίζεται από την υφιστάμενη κατανομή των φορολογικών βαρών σε πολίτες και επιχειρήσεις καθώς και από την αβεβαιότητα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, μετά το τέλος των προγραμμάτων.

Άλλωστε και το 61% των νοικοκυριών προβλέπει «αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης» μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Πτωτικά κινείται και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις ιδιωτικές κατασκευές, στις 61,9 μονάδες, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα (87,8 μον.).

Μάλιστα, ο δείκτης πρόβλεψης για το επίπεδο προγραμματισμένων εργασιών χάνει αισθητά έδαφος και διαμορφώνεται στις -62 (από -33) μονάδες, ενώ και οι προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου επιδεινώνονται.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM