Ντράγκι: Η ΕΚΤ χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις αύξησης του πληθωρισμού

Ντράγκι: Η ΕΚΤ χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις αύξησης του πληθωρισμού Facebook Twitter
0

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις πως ο πληθωρισμός αυξάνεται προς τον στόχο της Τράπεζας (περίπου 2%), παρά την αισιοδοξία της πως η πορεία του είναι ανοδική, δήλωσε από την Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε πως ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο μας μεσοπρόθεσμα και είμαστε πιο αισιόδοξοι απ' ότι στο παρελθόν πως αυτή η σύγκλιση θα υλοποιηθεί», είπε, όπως μεταδίδει το Reuters. «Όμως πρέπει ακόμα να δούμε περαιτέρω αποδείξεις πως η δυναμική του πληθωρισμού κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Άρα η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υπομονετική, επίμονη και συνετή».

Επανέλαβε πως η διατηρήσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού προς τον στόχο της ΕΚΤ «αποτελεί την προϋπόθεση για τον τερματισμό» του προγράμματος αγοράς ομολόγων, σημειώνοντας πως εξακολουθούν να υπάρχουν ρίσκα και αβεβαιότητες.

Όπως επισήμανε, η επικοινωνία της ΕΚΤ και η πορεία που θα ακολουθηθεί για τα επιτόκια, θα «βαθμονομηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε τροχιά που συνάδει με τον δρόμο της διατηρήσιμης προσαρμογής».

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως οι καθαρές αγορές τίτλων παραμένουν απαραίτητες για την ώρα και πως ακόμα και αν οι προοπτικές σταματήσουν να εξαρτώνται τόσο από τις αγορές ομολόγων, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να είναι «υπομονετική, επίμονη και συνετή».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ, είπε πως αυτό είναι κάτι που αποτελεί πηγή αβεβαιότητας, όμως οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν οι πρώτες επιπτώσεις των μέτρων αυτών πιθανότατα θα είναι μικρές για την ευρωζώνη.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ