ΤτΕ: Στα 1,3 δισ. ευρώ το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στο 9μηνο

ΤτΕ: Στα 1,3 δισ. ευρώ το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στο 9μηνο Facebook Twitter
0

Πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ εμφάνισε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.


Πιο αναλυτικά, η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 8,7% και 5,8% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα. Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων.

Ειδικότερα, όσον αφορά το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, τόσο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών όσο και οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,3%. Επιπλέον, οι εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν κατά 17,1%. Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο εννεάμηνο στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, καταγράφεται αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατά 381 εκατ. ευρώ και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις κατά 3 δισ. ευρώ.


Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την πτώση (κατά 8,3 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, ενώ η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τον περιορισμό (κατά 2 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.


Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μείωση (κατά 2,2 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την πτώση (κατά 16,7 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού ΤARGET) των καταθέσεων και repos μη κατοίκων στην Ελλάδα, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση (κατά 4,6 δισ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.

Το Σεπτέμβριο του 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 348 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους, ως αποτέλεσμα πρωτίστως της αύξησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, οι οποίες αντισταθμίστηκαν μερικώς από την αύξηση των ελλειμμάτων των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM