Πολ Τόμσεν: Η κυβέρνηση Τσίπρα συμφώνησε για τις περικοπές των συντάξεων- Άδικο να κατηγορείται το ΔΝΤ

Πολ Τόμσεν: Η κυβέρνηση Τσίπρα συμφώνησε για τις περικοπές των συντάξεων- Άδικο να κατηγορείται το ΔΝΤ Facebook Twitter
0

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν θεωρεί άδικο να επιρρίπτεται στο Ταμείο η ευθύνη για τα μέτρα λιτότητας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν εκείνη που συμφώνησε, μεταξύ άλλων, για τις περικοπές των συντάξεων.

«Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με τους Έλληνες σε αυστηρούς, όχι απαραίτητους και φιλόδοξους στόχους που οδήγησαν σε μεγάλες περικοπές. Εμείς ως ΔΝΤ το αποδεχθήκαμε», εξηγεί ο Πολ Τόμσεν που διευκρινίζει ότι όταν τα νούμερα άρχισαν αν «εκτροχιάζονται», το ΔΝΤ υπέδειξε πως χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, τα συμφωνηθέντα αποκλειόταν να επιτευχθούν. «Για αυτό τον λόγο υπάρχει ίσως η αντίληψη ότι αυτοί είναι στόχοι που θέσαμε εμείς. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει», προσθέτει ο κ. Τόμσεν.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Πολ Τόμσεν στη συνέντευξή του στην Der Standard, κάνει επίσης λόγο για «δραματική αποτυχία» των φορολογικών διοικήσεων στην Ελλάδα και τονίζει πως προκειμένου να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, οι ελληνικές κυβερνήσεις δέχθηκαν «σχεδόν οποιαδήποτε άλλη περικοπή δαπανών» με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στα νοσοκομεία αλλά και στην ΕΛ.ΑΣ που δεν είχε χρήματα ούτε για να αλλάξει λάστιχα στα περιπολικά.

Για αυτόν τον λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί «εδώ και χρόνια» μεταρρυθμίσεις όχι μόνο σε φορολογικό επίπεδο αλλά και στο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό. «Τελικά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα επιτέλους συμφώνησε», σημειώνει στην de Standard ο κ. Τόμσεν που αναγνωρίζει ωστόσο πως οι περικοπές ίσως έπρεπε να είναι μικρότερες. Όπως άλλωστε επισημαίνει ο Πολ Τόμσεν, όλα τα προγράμματα αποδείχθηκαν επιτυχημένα με εξαίρεση αυτό της Ελλάδας.

Τέλος τονίζει πως οι Αυστριακοί θα πάρουν όλα τα δανεικά πίσω. «Η Αυστρία θα πάρει τα λεφτά της πίσω. Δεν ζητάμε ένα κούρεμα το οποίο θα εξαλείψει τις υποχρεώσεις της Αθήνας. Αυτό που ζητάμε είναι να της δοθεί λίγος χώρος για να ανασάνει και να μπορέσει να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, έκανε απίστευτες περικοπές. Τώρα η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερες προθεσμίες για να εξοφλήσει τα χρέη της και μια περίοδο στην οποία επωφελείται από την αναβολή πληρωμής», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM