Η απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό: Κήρυξε αρχαιολογικό χώρο 280 στρέμματα

Η απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό: Κήρυξε αρχαιολογικό χώρο 280 στρέμματα Facebook Twitter
6

Στην κήρυξη 280 στρεμμάτων του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου προχώρησε το ΚΑΣ το βράδυ της Τρίτης έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από 9 ώρες. Σημειώνεται ότι κατ' αρχήν ικανοποίηση εκφράζεται από την κυβέρνηση για την εξέλιξη αυτή.

Η  ψηφοφορία αφορούσε στην κήρυξη αρχαιολογικού χώρου 700 ή περίπου 300 στρεμμάτων στο Ελληνικό, ενώ η αρχική εισήγηση ήταν για 3.000 στρέμματα.

Τελικά η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 15-1 και κήρυξε τα 280 στρέμματα στο Ελληνικό ως αρχαιολογικό χώρο και χαρακτηρίζεται πλέον ως συμβιβαστική λύση για όλες τις πλευρές. Αν και ακόμη δεν έχει γίνει σαφές ποια ακριβώς είναι τα σημεία που αντιστοιχούν στην οριοθετημένη ως αρχαιολογικό χώρο έκταση, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί δόμησης.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι αρχαιολογικές ζώνες κηρύχθηκαν σημεία στην περιοχή του Αμαξοστασίου του τραμ, στην περιοχή του σταθμού του μετρό της Αργυρούπολης και προς το λόφο Χασάνι.

Σε δεύτερη φάση το ΚΑΣ αναμένεται να εγκρίνει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και το Σχέδιο Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αν και η περιοχή που κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος είναι πολύ μικρότερη των αρχικών απαιτήσεων του ΚΑΣ, φέρεται ότι ικανοποιεί τους αρχαιολόγους ενώ αναμένεται να δημιουργήσει ορισμένες καθυστερήσεις στην συνέχιση της επένδυσης με στόχο να προστατευτεί το περιβάλλον.

Στην υπόλοιπη περιοχή πάντως θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε.

Σημειώνεται ότι η απόφαση ήρθε έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης και διαφωνιών. 

Η πρόεδρος του ΚΑΣ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία είχε υποστηρίξει αρχικά την εισήγηση που είχε δοθεί να κηρυχθεί τμήμα της έκτασης έως το 1/3 ως αρχαιολογικός χώρος, κατέθεσε εκ νέου στην αποψινή συνεδρίαση πιο μετριοπαθή πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές υποστήριζαν ότι εάν είχε κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος μεγάλο τμήμα της έκτασης, τότε το σχέδιο ανάπλασης θα τινασσόταν στον αέρα, καθώς, οι αρχαιολογικές εργασίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν επ' αόριστον.

Οικονομία
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM