Έρχεται η λίστα του ΣΔΟΕ με 130 πολιτικούς και τοπικούς άρχοντες

Έρχεται η λίστα του ΣΔΟΕ με 130 πολιτικούς και τοπικούς άρχοντες Facebook Twitter
3

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων το οριστικό πόρισμα του ΣΔΟΕ για 5-6 πολιτικά πρόσωπα από τη λίστα των 130 που ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό και φοροδιαφυγή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για ορισμένους έχουν προκύψει «ενοχοποιητικά» στοιχεία, καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματά τους δεν δικαιολογούν τα ποσά των τραπεζικών καταθέσεων και τις δαπάνες για αγορές περιουσιακών στοιχείων.

«Οι έλεγχοι είναι σε προχωρημένο στάδιο για δεκάδες από τα 130 πρόσωπα για τα οποία έχουν ανοιχθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί και έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για πολυτελή διαβίωση και αγορές περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές τους δηλώσεις για να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμα ή αποτελούν προϊόν μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Πρόκειται για περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που δήλωσαν στο «πόθεν έσχες» και στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους». Στην περίπτωση που υπάρχει απόκλιση μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, δίνεται εντολή για άνοιγμα λογαριασμών, ενώ παράλληλα ελέγχονται λογαριασμοί στενών συγγενικών προσώπων.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ


Η «μαύρη λίστα» του ΣΔΟΕ περιλαμβάνει 30 πρώην υπουργούς και βουλευτές και 100 στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως δημάρχους, αντιδημάρχους, νομάρχες και περιφερειάρχες. Φιγουράρουν ονόματα πολιτικών που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν την κοινή γνώμη για υποθέσεις σκανδάλων, παράνομου πλουτισμού και φοροδιαφυγής, αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα που δεν είχαν εμπλακεί σε τέτοιου είδους υποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κατάλογο με τους υπόπτους για παράνομο πλουτισμό πολιτικούς προστίθενται και άλλα πρόσωπα με βάση νέες πληροφορίες ή καταγγελίες που καταφθάνουν στις ελεγκτικές αρχές. Την ίδια ώρα, πέραν των πρώην βουλευτών και υπουργών καθώς και δημάρχων, αντιδημάρχων, νομαρχών, περιφερειαρχών, στο μάτι του ΣΔΟΕ έχουν μπει και στελέχη της δημόσιας διοίκησης όπως γενικοί και ειδικοί γραμματείς, σύμβουλοι υπουργών κ.ά.

Μεταξύ των πολιτικών στη «μαύρη λίστα» είναι και ένας πρώην υφυπουργός, που ελέγχεται για παράνομο πλουτισμό και αξιόποινες πράξεις, καθώς οι τραπεζικές του καταθέσεις είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Ο έλεγχος για το συγκεκριμένο πρόσωπο αφορά τις φορολογικές δηλώσεις την περίοδο 2000-2012 καθώς και τις δηλώσεις στοιχείων ακίνητης περιουσίας με βάση το έντυπο Ε9.


Για άλλο πολιτικό η περιουσιακή του κατάσταση, όπως προέκυψε από τους ελέγχους, απέχει παρασάγγας από την εικόνα που εμφανίζει στην εφορία, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία χρόνια έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά για την αγορά πολυτελών κατοικιών σε νησιά. Ακόμα τρία πολιτικά πρόσωπα έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για το πώς αγόρασαν βίλες, σκάφη αναψυχής και πολυτελή αυτοκίνητα.

Για δύο πρώην υπουργούς που περιλαμβάνονται στη λίστα, το ΣΔΟΕ προχώρησε πρόσφατα σε άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών καθώς ανίχνευσε διακίνηση «μαύρου χρήματος».

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Μονο τιποτα "καμενα" χαρτια θα βρεθουν ενοχοι (και αν) για να πεσει σταχτη στα ματια του κοσμου. Αυτοι που τα εχουν φαει χοντρα εχουν τα μεσα να καλυψουν το [...] τους.
Το σιγουρο ειναι οτι ο κοσμος δεν εχει αλλες αντοχες. Οι κλεφτες πρεπει να οδηγηθουν αμεσα στη δικαιοσυνη και-ακομα καλυτερα- να ακολουθησουν τον φιλο τους τον Ακη. Αν δεν αρχισει(εστω και τοσο καθυστερημενα) να ξεβρωμιζει ο τοπος δεν υπαρχει καμια ελπιδα!