Ευρωεκλογές 2024

Θα ζητήσει η Ισπανία οικονομική στήριξη από την Ευρώπη;

Θα ζητήσει η Ισπανία οικονομική στήριξη από την Ευρώπη; Facebook Twitter
0

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα αν η Ισπανία θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια. Ύστερα από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ περί απεριόριστης αγοράς ομολόγων, οι αποδόσεις του δεκαετούς Ισπανικού ομολόγου έπεσαν σημαντικά, από το 7,64% που ήταν στις 24 Ιουλίου, στο 5,62% χτες.

Το ζήτημα πάντως είναι ότι, για να συνεχίσουν να πέφτουν οι αποδόσεις ή ακόμα και να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, θα πρέπει η ΕΚΤ να αποδείξει τις υποσχέσεις της. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα η Ισπανική κυβέρνηση να κάνει ένα επίσημο αίτημα προς την Ευρωζώνη, αποδεχόμενη τους όρους που συνοδεύουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ο Ραχόι δεν επιθυμεί να προβεί σε επίσημο αίτημα, φοβούμενος τις αντιδράσεις στην Ισπανία.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε στην Κύπρο, όπου γίνονται οι συνομιλίες, ότι «υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη πίεση προς την Ισπανία να ζητήσει βοήθεια», αλλά τόνισε επίσης ότι η Ισπανία θα προτιμούσε ίσως να υποβάλλει κάποιο αίτημα μαζί με την Ιταλία, ώστε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις περί κακοδιαχείρισης των οικονομικών της.

Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη που θέλει τη Γερμανία να μην επιθυμεί την προσφυγή της Ισπανίας όσο τα επιτόκια διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση άλλου αξιωματούχου ότι «το Βερολίνο θα δυσκολευτεί να κερδίσει την υποστήριξη για νέα προγράμματα βοήθειας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο και μπορεί τελικά να ταχθεί στο πλευρό της Ισπανίας όταν το ζήτημα συζητηθεί».

Πηγή: Reuters

 

 

0

Ευρωεκλογές 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ