ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,8% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,8% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας Facebook Twitter
0

Άνοδο παρουσίασε το β' τρίμηνο του 2017 η πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, σε όρους όγκου, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση και κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση.
Τα παραπάνω μεγέθη, όπως διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ, είναι προσαρμοσμένα σε εποχικό επίπεδο. Στο α' τρίμηνο του 2017, η ετήσια ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 0,4% και η τριμηνιαία -επίσης- στο 0,5%.


Τα στοιχεία του β' τριμήνου δεν είναι αυτά που οι αναλυτές προέβλεπαν καθώς έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% και κατά 0,2%, αντίστοιχα.


Παράλληλα, σε μη εποχικά διορθωμένο επίπεδο, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% έναντι του β' τριμήνου του 2017. Η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε στην αναθεώρηση του ΑΕΠ του α' τριμήνου, κατόπιν των νέων στοιχείων της γενικής κυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση ενόψει ΔΕΘ καθώς η κυβέρνηση θα προβάλει το αφήγημα περί «επιστροφής στην ανάπτυξη», ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θα θυμίσει το χρόνο που χάθηκε με την δεύτερη αξιολόγηση που δεν έκλεινε.

Μαξίμου: Συνεχίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη ανάπτυξη

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη ανάπτυξη και για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, τονίζει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού με αφορμή την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

«Η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Η δυναμική ανάκαμψη ακόμη και την περίοδο που η δεύτερη αξιολόγηση δεν είχε ολοκληρωθεί είναι περισσότερο από εμφανής», υπογραμμίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ν.Δ.: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει πολιτικές ανάπτυξης

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία εμφανίζει αναιμικό ρυθμό μεγέθυνσης, και τούτο, παρά το γεγονός ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον ευνοεί την αναπτυξιακή διαδικασία, με αποτέλεσμα το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη να διευρύνεται, δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.


Επικρίνοντας έντονα την κυβέρνηση, υποστήριξε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική που, όπως είπε, η χώρα είχε αποκτήσει το 2014.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: Stop σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM