Στουρνάρας: Είναι νωρίς για να βγει η Ελλάδα στις αγορές

Στουρνάρας: Είναι νωρίς για να βγει η Ελλάδα στις αγορές Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
0

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να επιστρέψει φέτος στις αγορές ομολόγων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη Wall Street Journal. Ακόμη, κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, και με αυτό τον τρόπο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα που είχε η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, ο Γ. Στουρνάρας έκανε λόγο για απομάκρυνση της αβεβαιότητας και σημείωσε ότι ήδη βλέπουμε τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της ρευστότητας.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να βγει σύντομα στις αγορές, ο διοικητής της ΤτΕ απαντά: «Αυτό μένει να το δούμε. Θεωρώ ότι είναι λίγο νωρίς. Υπάρχουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι μόνο η αρχή. Νομίζω ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν για παράδειγμα η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα».

Ερωτώμενος αν είναι πιθανό να χρειαστεί και άλλο πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα, απαντά: «Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, οπότε δεν θα χρειαστούμε άλλο πρόγραμμα. Αυτό που έχει σημασία είναι η έξοδος στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος με βιώσιμο τρόπο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους εταίρους της Ελλάδας να αποσαφηνίσουν τη θέση τους σχετικά με το χρέος, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Ο Γ. Στουρνάρας επέμεινε στην κριτική για την έλλειψη σαφήνειας από τους πιστωτές σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. «Αυτό που ανέφερα στην τελευταία έκθεση, είναι πως εάν οι εταίροι της Ελλάδας δεν αποσαφηνίσουν τη θέση τους σε ό,τι αφορά το χρέος, και αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με λογικά επιτόκια εξαιτίας αυτού, τότε φοβάμαι πως θα είναι αναπόφευκτο ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης. Αλλά κανείς δεν το θέλει αυτό, ούτε οι εταίροι της Ελλάδας, ούτε η ίδια η Ελλάδα», υπογράμμισε.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές μετά τη συμφωνία, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάτι περισσότερο, ειδικά στον προγραμματισμό για το μέλλον καθώς και στις ιδιωτικοποιήσιες. Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τις αγορές ότι είναι σοβαρή. Θα προτιμούσα να βγούμε τις αγορές ακόμη και πριν από το τέλος του έτου,ς εάν κάναμε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις πιο πριν», τόνισε ακόμα.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM