Ντομπρόβσκις: Να λυθεί το θέμα με τη δίωξη μελών του ΤΑΙΠΕΔ, για να εκταμιευθεί η δόση προς την Ελλάδα

Ντομπρόβσκις: Να λυθεί το θέμα με τη δίωξη μελών του ΤΑΙΠΕΔ, για να εκταμιευθεί η δόση προς την Ελλάδα Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες θα λυθεί το ζήτημα με τους τεχνικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να εκταμιευθεί εγκαίρως η επόμενη δόση των δανείων για την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

O B. Nτομπρόβσκις ανέφερε ότι χθες το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, και θεωρητικά και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με την ποινική δίωξη τεχνικών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Έχουμε εμπιστοσύνη ότι το θέμα θα επιλυθεί από τις ελληνικές αρχές τις επόμενες λίγες ημέρες, ούτως ώστε η εκταμίευση να γίνει εγκαίρως», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και πρόσθεσε: «Τα πράγματα βρίσκονται στον σωστό δρόμο και αναμένουμε ότι η εκταμίευση θα γίνει το συντομότερο».


Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Euroworking Group, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το ζήτημα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα της πρώτης υποδόσης, ύψους 7,7 δισ. ευρώ. Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αρκετές είναι οι χώρες που θέτουν ως προϋπόθεση για την τελική έγκριση της εκταμίευσης, την επίλυση από τις ελληνικές αρχές του ζητήματος με τις διώξεις κατά τριών στελεχών των θεσμών που είχαν αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του ισπανού υπουργού Οικονομικών Ντε Γκίντος, που απείλησαν να μπλοκάρουν την εκταμίευση, αν η Ελλάδα δεν χορηγήσει αμνηστία στα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.


Η τελική τυπική έγκριση της εκταμίευσης αναμένεται να δοθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα Ιουλίου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM