Κατηγορίες για απάτη σε βάρος της Barclays σχετικά με μυστικές πληρωμές σε επενδυτές του Κατάρ

Κατηγορίες για απάτη σε βάρος της Barclays σχετικά με μυστικές πληρωμές σε επενδυτές του Κατάρ Facebook Twitter
0

Κατηγορίες σε βάρος της Barclays και τεσσάρων πρώην ανώτατων στελεχών απαγγέλθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο έρευνας στη Βρετανία, σχετικά με τις συναλλαγές που είχε η τράπεζα με το Κατάρ το 2008, οι οποίες της επέτρεψαν να διασωθεί κατά την οικονομική κρίση και να αποφύγει την κρατικοποίηση.

Οι κατηγορίες αφορούν μυστικές πληρωμές σε επενδυτές του Κατάρ κατά τη διάρκεια της έκτακτης άντλησης κεφαλαίων ύψους 12 δισ. λιρών (15,4 δισ. δολαρίων) το 2008.

Ειδικότερα, το βρετανικό σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος (Serious Fraud Office, SFO) ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση και παράνομη οικονομική βοήθεια.

Η Barclays γίνεται έτσι η πρώτη τράπεζα που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για τις ενέργειές της κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης στη Βρετανία, όπως επισημαίνει το Reuters.

Η τράπεζα ανέφερε ότι εξετάζει τη θέση της αναφορικά με τις κατηγορίες και ότι αναμένει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η έρευνα του SFO ασχολήθηκε με συμφωνίες που έγιναν μεταξύ της τράπεζας και επενδυτών στο Κατάρ, κατά τη διάρκεια δύο κεφαλαιακών ενισχύσεων δισεκατομμυρίων λιρών, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2008, στο απόγειο της κρίσης. Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο τέθηκαν πληρωμές όπως 322 εκατ. λίρες που δόθηκαν σε επενδυτές για «συμβουλευτικές υπηρεσίες» και δεν είχαν αποκαλυφθεί τότε, καθώς και μία δανειακή διευκόλυνση ύψους 3 δισ. δολαρίων προς το Κατάρ.

Παράλληλα, το SFO απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος των πρώην ανώτατων στελεχών της Barclays, των Τζον Βάρλεϊ, Ρότζερ Τζένκινς, Τόμας Καλάρις και Ρίτσαρντ Μπόαθ.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βάρλεϊ, ο πρώην υψηλόβαθμος επενδυτικός τραπεζίτης Τζένκινς, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της διεύθυνσης πλούτου της Barclays Καλάρις, και ο πρώην επικεφαλής χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την Ευρώπη Μπόαθ, κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση μέσω ψευδούς εκπροσώπησης κατά τη διάρκεια της άντλησης κεφαλαίων τον Ιούνιο του 2008.

Ο Βάρλεϊ και ο Τζένκινς κατηγορούνται επίσης για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση μέσω ψευδούς εκπροσώπησης αναφορικά με την άντληση κεφαλαίων τον Οκτώβριο του 2008. Σύμφωνα με το SFO, ο Βάρλεϊ και ο Τζένκινς αντιμετωπίζουν επίσης την κατηγορία για παράνομη οικονομική βοήθεια. Οι δύο άνδρες είναι οι πλέον υψηλόβαθμοι τραπεζίτες μέχρι στιγμής στη Βρετανία που έχουν κατηγορηθεί από τις εισαγγελικές αρχές για φερόμενα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο Τζένκινς θα υπερασπιστεί τον εαυτό του με σθένος έναντι των κατηγοριών που του απαγγέλθηκαν, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του. «Όπως θα ανέμενε κανείς στις δύσκολες συνθήκες του 2008, ο κ. Τζένκινς αναζήτησε και έλαβε εσωτερικές και εξωτερικές νομικές συμβουλές για κάθε θέμα που καλύπτεται από τις σημερινές κατηγορίες του SFO», δήλωσε στο Reuters ο Μπραντ Κάουφμαν, νομικός σύμβουλος του Τζένκινς.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM