Ρέγκλινγκ: Δουλεύουμε καλά με τον Τσακαλώτο - Όμως άλλοι υπουργοί αμφισβητούν συμφωνημένα μέτρα

Ρέγκλινγκ: Δουλεύουμε καλά με τον Τσακαλώτο - Όμως άλλοι υπουργοί αμφισβητούν συμφωνημένα μέτρα Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Αιχμές για υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, άφησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας την ανάγκη «ιδιοκτησίας» του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς για το «τι σημαίνει ιδιοκτησία του προγράμματος;» απάντησε: «Σημαίνει ότι όλοι στην κυβέρνηση και ευρύτερα στο δημόσιο στηρίζουν το πρόγραμμα. Και αυτό που βλέπουμε κάποιες φορές, έως σήμερα, είναι ότι δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών τον κ. Τσακαλώτο, όμως κάποιοι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης ορισμένες φορές, αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις -και αυτό στέλνει μήνυμα στις αγορές και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν στηρίζει πλήρως το ελληνικό πρόγραμμα».

Ο Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι «εντός του έτους ή τον επόμενο χρόνο θα είναι πιθανό η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές αν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία, όπως έχει συμφωνηθεί», επισημαίνοντας ότι «οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεχτικά τι συμβαίνει με την ιδιοκτησία του προγράμματος και το αν η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει όσα έχουν συμφωνηθεί με το Eurogroup και τον ESM».

 

Ο επικεφαλής του ESM, μιλώντας για τη συμφωνία, δήλωσε ικανοποιημένος λέγοντας: «πιστεύω ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία με ομοφωνία από το Eurogroup γιατί μετά από τις εθνικές διαδικασίες σε ορισμένα κράτη-μέλη, θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε μια σημαντική εκταμίευση για την Ελλάδα, στις αρχές Ιουλίου. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να εξυπηρετήσει την αποπληρωμή του χρέους στα τέλη Ιουλίου».

Ο Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι «έχουμε ακόμα ένα χρόνο με το υπάρχον πρόγραμμα, όμως αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ειδικότερα για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία στην οποία το Ταμείο θα συμμετάσχει με ένα πρόγραμμα επί της αρχής, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν διαχωρίζει την πολιτική του σε αναπτυσσόμενες και πιο ώριμες οικονομίες.


Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να γίνει μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το 2018.

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να βοηθήσει ο ESM στο ενδεχόμενο να μη μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές έως το τέλος του προγράμματος, απάντησε λέγοντας πως «είμαστε ευτυχείς με τις τελευταίες αποφάσεις που ελήφθησαν, η πρόοδος είναι σημαντική, η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν ισχυρή. Πέρσι η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό πλεόνασμα».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, λέγοντας «ότι οι πιο συγκεκριμένες ιδέες για πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα γίνουν αργότερα, το επόμενο έτος».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ