Η ώρα του κρίσιμου Eurogroup: Σόιμπλε και ελληνική κυβέρνηση μετρούν τις δυνάμεις τους για το χρέος

Η ώρα του κρίσιμου Eurogroup: Σόιμπλε και ελληνική κυβέρνηση μετρούν τις δυνάμεις τους για το χρέος Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Η ώρα του κρίσιμου Eurogroup έφτασε και οι τόνοι έχουν ανέβει καθώς λίγο πριν τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών και οι δύο πλευρές διαμηνύουν πως θέλουν συμφωνία με τους δικούς τους όρους.

Γερμανία και Ελλάδα χωρίζονται από μεγάλες αποστάσει και αυτό διαφαίνεται από τη χθεσινή διαρροή του Μαξίμου κατά την οποία αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης σημείωνε: «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την «καυτή πατάτα» θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντ. Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Την ίδια ώρα ο Σόιμπλε και το γερμανικό στρατόπεδο επιμένουν πως η λύση δίνεται στα Eurogroup και όχι σε Συνόδους. Στην πάγια θέση του πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα γίνει «μάλλον στα μέσα του 2018», εμμένει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, λίγες μόνο ώρες μετά τις χθεσινές «αισιόδοξες» δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Βερολίνο ενόψει του αυριανού Eurogroup, ο οποίος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως «την Πέμπτη θα τα καταφέρουμε, θα το δείτε».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιούργκ Βαϊσγκέρμπερ, ερωτηθείς για το κατά πόσο αναμένεται θετική απόφαση στο αυριανό Eurogroup, επισήμανε πως «έχουμε την πεποίθηση ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται» στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο 2016. Ωστόσο, κατέστησε σαφές πως «δεν υπάρχει μια εγγύηση και ένας αυτοματισμός για ελάφρυνση του χρέους».

«Αν και ποια μέτρα για το χρέος θα είναι πράγματι αναγκαία θα μπορέσει να γίνει μόλις μετά την πλήρη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και μετά από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους», δήλαδη «μάλλον στα μέσα του 2018».

Σε απάντηση της σημερινής δήλωσης Ελληνα κυβερνητικού αξιωματούχου πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αύριο λύση, το όλο ζήτημα θα συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Βαϊσγκέρμπερ σημείωσε πως ναι μεν «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όμως «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup».

Μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, ο Έλληνας πρωθυπουργός με άρθρο-παρέμβασή του στη γαλλική "Le Monde" και τη γερμανική "Die Welt", έστειλε μηνύματα προς τους εταίρους και τους δανειστές ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που ουσιαστικά θα δίνουν το σήμα για την είσοδο στην πορεία σε «μια νέα εποχή, μακριά από τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος, μια εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για όλους».

«Την ώρα που οι Βρετανοί και η ΕΕ θα ξεκινήσουν συζητήσεις για την ιστορική ρήξη, σε εμάς, τα μέλη της ευρωζώνης, έχει ανατεθεί το καθήκον να πάρουμε τώρα μία ιστορική απόφαση προς όφελος της ανάπτυξης και της εργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα λάβει χώρα μια ουσιαστική συνάντηση, «ιστορική για την Ευρώπη, για την δημοκρατική Ευρώπη, για μία Ευρώπη της ανάπτυξης» και συμπλήρωσε: «Είμαστε γεμάτοι από ελπίδα και προσδοκία για αυτή τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών. Γιατί έχουμε κάνει όσα οφείλουμε και συνεχίζουμε στον ίδιο ευρωπαϊκό δρόμο. Στον δρόμο του σεβασμού των κανόνων του κοινού μας σπιτιού».

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «το ίδιο περιμένουμε από τους δανειστές μας. Να σεβαστούν τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν. Να σεβαστούν τη χώρα μου. Να σεβαστούν την Ελλάδα» και υπογραμμίζει: «Να μην επιτρέψουμε να μιλήσουν οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και η μνησικακία, που τόσο κακό έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν κακό στην Ευρώπη. Ας εμπιστευτούμε τον ορθό λόγο, ας εμπιστευτούμε τα γεγονότα. Για να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς. Το χρειάζονται και το χρειαζόμαστε!».

Ζ. Γκάμπριελ: Αισιοδοξία για θετική εξέλιξη στο Eurogroup

 

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διακατέχεται από «την επιθυμία και το ενδιαφέρον -σίγουρα όπως και ο υπουργός Οικονομικών- η συνεδρίαση του Eurogroup να εξελιχθεί θετικά με καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα, για το Eurogroup και για τη Γερμανία», διαβεβαίωε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Επιπλέον, σύμφωνα με την DW, ο κ. Σέφερ δήλωσε ότι «στην κυβέρνηση γίνονται εντατικές συζητήσεις», καθώς στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού επικρατεί διάσταση απόψεων σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες για τους χειρισμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Π. Μοσκοβισί: Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη, είναι καιρός να αναλάβουμε τη δική μας

 

Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, δήλωσε χθες Τετάρτη στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico ότι θέλει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του τρόπου που λειτουργεί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο Μοσκοβισί, υπενθυμίζοντας ότι έχει πάρει μέρος σε πάνω από 80 συνεδριάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, δήλωσε ότι έχει καταληφθεί από «απόγνωση». «Αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες τη μοίρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι κάποιες φορές, το συμβούλιο βασίζεται σε ανεπαρκή πληροφόρηση και η έλλειψη λογοδοσίας που αποτελεί χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι απαράδεκτη.

Για τον Μοσκοβισί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με ανθρώπινο πρόσωπο είναι το αντίδοτο στην εικόνα της ανελέητης λιτότητας που προώθησαν τα τελευταία χρόνια οι θεσμοί της ΕΕ. «Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνει πόνος. Δεν σημαίνει ότι κάποιος τιμωρείται», σημείωσε. Χρειάζεται οι εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες όσον αφορά την Ελλάδα. Το μήνυμά του προς τους Έλληνες είναι: «Κάνατε αυτά που σας αναλογούσαν. Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη. Τώρα πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ