Στη δημοσιότητα το κείμενο του ατελέσφορου Eurogroup του Μαΐου- Η απόκλιση εταίρων-ΔΝΤ για το χρέος

Στη δημοσιότητα το κείμενο του ατελέσφορου Eurogroup του Μαΐου- Η απόκλιση εταίρων-ΔΝΤ για το χρέος Facebook Twitter
0

Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος του άκαρπου Eurogroup του Μαΐου φέρνει στο φως ο Σκάι, που σε σχετικό δημοσίευμα σημειώνει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας ήταν διατεθειμένοι να εξετάσουν μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σαφώς μικρότερης κλίμακας από αυτά που θα ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Όπως φαίνεται, αν και η Κριστίν Λαγκάρντ είχε συστήσει «σημαντική» επιμήκυνση των δανείων στήριξης και της περιόδου χάριτος πριν αρχίσει η καταβολή τόκων, οι δανειστές της Ελλάδας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου είχαν εμφανιστεί πιο συγκρατημένοι στις προσφορές τους. 

Ειδικότερα, είχαν προτείνει κυρίως την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων μόνο του δεύτερου Μνημονίου κατά 15 χρόνια και ανάλογο «πάγωμα» των τόκων τους με την Ελλάδα να δεσμεύεται πως θα πετυχαίνει ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Επίσης τέθηκαν δύο ακόμη μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις πιο τεχνικής φύσεως. Η μία προέβλεπε μείωση του επιτοκίου από την επαναγορά ομολόγων που έγινε κατά το δεύτερο Μνημόνιο και η άλλη να αποδίδονται στην Ελλάδα τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα είχαν αγοράσει, με ορισμένα χρονικά πλαίσια.

Επειδή όμως το ΔΝΤ δεν ικανοποιήθηκε από τις προτάσεις των Ευρωπαίων, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, το Ταμείο έδειξε βούληση να αναβάλει την παροχή νέας χρηματοδοτικής στήριξης στη χώρα μας έως ότου να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Και αυτή η φόρμουλα επί της αρχής συμμετοχής του ΔΝΤ φαίνεται πως είναι πλέον το κυρίαρχο σενάριο, ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Στο κείμενο, οι εταίροι επαναβεβαιώνουν πως τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν παρά μόνο εάν και στο βαθμό που θα κριθεί απαραίτητο, και μόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM