Aυτό είναι το νέο μνημόνιο- Τι προβλέπει για συντάξεις, εργασιακά και ενέργεια το προσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Aυτό είναι το νέο μνημόνιο- Τι προβλέπει για συντάξεις, εργασιακά και ενέργεια το προσχέδιο του ΥΠΟΙΚ Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
11

Ανατροπές φέρνουν τα προσχέδια των δύο μνημονίων, της Κομισιόν (MoU) και του ΔΝΤ (MEFP), που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων, προβλέπουν «πλαφόν» 22% στη μείωση των συντάξεων αλλά και μείωση των επικουρικών το 2019, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για την περικοπή δαπανών, κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις, παράταση της αναστολής των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του προγράμματος και άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων.

Το 51 σελίδων Memorandum of Understanding των ευρωπαϊκών θεσμών φέρεται να έφτασε στο ΥΠΟΙΚ το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ το Memorandum of Economic and Financial Policies του ΔΝΤ εστάλη μετά τις 5 το απόγευμα. Αμφότερα αποτελούν τη βάση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα με τους θεσμούς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να είναι όλα έτοιμα μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, στις προτάσεις του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Συντάξεις

Το 2019 θα ληφθούν μέτρα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσω της προσωπικής διαφοράς. Οι εκπρόσωποι των θεσμών σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δέχονται την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μείωση έως 22%. Εάν, ωστόσο, με τον τρόπο αυτό δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ, τότε θα επιβάλλονται περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις ώστε να καλυφθεί το κενό. Οι περικοπές αυτές θα επιβληθούν στην προσωπική διαφορά επί των επικουρικών συντάξεων.


- Εργασιακά

Για τα εργασιακά αναφέρεται ότι έως το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια και αποσαφηνίζεται ότι δεν θα αποκατασταθεί η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν. Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας.


- Ενέργεια

Προβλέπεται η σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%, ενώ μειώνονται σταδιακά και οι ποσότητες ηλεκτρικές ενέργειας που υποχρεούται να πουλήσει η επιχείρηση σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών.


- Καταστήματα

Προβλέπεται η άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή την περιοχή στην οποία βρίσκονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί σταθερά «σημείο τριβής» με τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων, τα οποία προκηρύσσουν απεργίες κάθε φορά που προβλέπεται άνοιγμα των καταστημάτων ημέρα Κυριακή.


- Αποκρατικοποιήσεις

Προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ.

Οικονομία
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρισμός για όλους: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οικονομία / Τουρισμός για όλους 2024: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν
NEWSROOM
Στεγαστική κρίση: Ένας «καλός» μισθός το κόστος στέγασης – ο «εφιάλτης» της ανανέωσης

Οικονομία / Στεγαστική κρίση: Ένας καλός μισθός το κόστος στέγασης – Ο «εφιάλτης» της ανανέωσης του συμβολαίου

Αναλυτικός οδηγός ενοικίασης κατοικίας και τιμές στο κέντρο, τα βόρεια, τα νότια προάστια και τον Πειραιά - 52% η αύξηση στα μισθώματα οικογενειακών κατοικιών - Οι 9+1 λόγοι που αυξήθηκαν τα ενοίκια - Από τον Θέμη Μπάκα, e-real estates
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ

σχόλια

7 σχόλια
"... νέο μνημόνιο";;;;;; τς τς τς, πιπέρι στο στόμα!!!! Τούτη η συμμορία, εεεε παρντόν, η κυβέρνηση εννοούσα, ήρθε για να καταργήσει τα μνημόνια μ' 1 άρθρο σ' 1 νόμο. Μπας κι είστε τίποτις βοθροκάναλα τση διαπλοκής & λέτε τέτοια πράματα;;;;
Κακά τα ψέματα, κάποτε πρέπει και εμείς να συμπορευθούμε με τους εταίρους μας και να μπορούμε να αποφασίζουμε μόνοι μας αν θα πηγαίνουμε για ψώνια Κυριακή και όχι να κρεμόμαστε από τα χείλια ( ή οτιδήποτε άλλο σε -α ) των εργατοϋπαλλήλων!
Ο σύριζας αλλάζει την Ευρώπη δια της μεθόδου «γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο». Και μπράβο του γιατί βλέπω πολλές ανάλγητες νεοφιλελεύθερες αλλαγές.Θα σερβίρει τσίπουρα ο καρανίκας και θα ψηφιστούν όλα στα 4 χωρίς αναστολές είμαστε σίγουροι. Να τα εκατοστήσετε τα μνημόνια παιδιά, και να συνεχίζετε να μας διασκεδάζετε.
ΣΥΡΙΖΟΤΡΟΛ!!!! Που ειστε; Βολευτηκατε σε καμια θεσουλα στα κεντρικα ε; Μπραβο παλικαρια μου. Οι αλλοι που ειστε; Ενοοω εσεις που περιμενατε την αλλαγη γιατι δεν αντεχατε αλλο τους πουλημενους στον Σοιμπλε και Μερκελ. Τι; Σας ξεγελασαν; Καλα να παθετε...
Έρχεται 4o μνημόνιο (2ο που θα ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση). Νέες μειώσεις στις συντάξεις. Νέες αποκρατικοποιήσεις. Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές. Τα αεροδρόμια πουλήθηκαν. Στις Εθνικές μπαίνουν νέα διόδια. Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει και προστέθηκαν πολλοί νέοι φόροι. Ειλικρινά δε θέλω να κράξω όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Καταλαβαίνω πως μέσα στην απελπισία τους θεώρησαν πως υπάρχει ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί έχει ακόμα 19% και δεν έχει πάει στο 4 ή ακόμα χαμηλότερα.
Γιατι αυτοι που ψηφισαν δεν τους ξεγελασε κανεις. ψηφισαν 2 φορες συνεχομενα καποιον που τους ελεγε οτι η γη ειναι επιπεδη. Οι περισσοτεροι βολευτηκαν σε αεργες θεσεις και οι υπολοιποι περιμενουν τη σειρα τους. Αφου ρημαξουν τα παντα μεχρι το '19 μετα θα την κανουν οπως την εκανε ο Κωστακης ο Πλειστεισον το '09