ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Πρόεδρος Παγκόσμιας Τράπεζας: Δύσκολο να εγκρίνουμε δάνειο στην Ελλάδα

Πρόεδρος Παγκόσμιας Τράπεζας: Δύσκολο να εγκρίνουμε δάνειο στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, υποβάθμισε τις προσδοκίες σχετικά με ένα δάνειο στην Ελλάδα για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και της ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η εξασφάλιση της έγκρισης για κάτι τέτοιο από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας θα είναι δύσκολη, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα προσέγγισε την Παγκόσμια Τράπεζα τον περασμένο μήνα, για δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ. Ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ επέμεινε πως «δεν έχει ληφθεί απόφαση» για το αν θα θέσει την πρόταση για δανειοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο, κατί το οποίο -όπως είπε- θα προκαλέσει μία «πολύ ζωντανή συζήτηση» μεταξύ των μελών.

Η Telegraph σημειώνει ότι η Ελλάδα πληρώνει από το 2012 την Παγκόσμια Τράπεζα για συμβουλές σχετικά με ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Μιλώντας στο Λονδίνο, ο δρ. Κιμ χαρακτήρισε «πρόωρη» οποιαδήποτε εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας σε ένα μεγαλύτερο οικονομικό πακέτο. Οποιαδήποτε επίσημη συζήτηση για δάνειο προς την Ελλάδα είναι απίθανο να γίνει πριν η Αθήνα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση των ευρωπαίων πιστωτών της ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία το καλοκαίρι, τονίζει το δημοσίευμα.

Ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ τόνισε ότι ένα δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας «αποτελεί ένα διαφορετικό βήμα για εμάς», το οποίο απαιτεί τη στήριξη των μελών του ΔΣ, τα οποία περιλαμβάνουν χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, αλλά και φτωχότερες χώρες όπως η Ζιμπάμπουε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με την Αθήνα σε διάφορα εν εξελίξει προγράμματα. Είναι κατανοητό ότι σε περίπτωση δανείου προς την Ελλάδα, αυτό θα είναι χαμηλότερο από 1 δισ. ευρώ, αναφέρει η Telegraph.

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ