Σε εφαρμογή το αυτοματοποιημένο σύστημα διασταυρώσεων καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων

Σε εφαρμογή το αυτοματοποιημένο σύστημα διασταυρώσεων καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων Facebook Twitter
1

Νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων και των φορολογικών τους δηλώσεων, το οποίο μπορεί να εντοπίζει αδήλωτα εισοδήματα μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών. 

Το νέο σύστημα θα αξιοποιηθεί καταρχήν για τον έλεγχο των 1.270.000 φορολογουμένων που περιλαμβάνονται σε διάφορες λίστες καταθετών, που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών, με βάση την προτεραιοποίηση που έχει γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Επίσης, από το υπουργείο εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρομοίωσε τον νέο νόμο με το «καρότο», λόγω των μικρότερων ποινών που προβλέπει για όσους εντάσσονται σε αυτόν. Αλλά, όπως τόνισε, το νέο λογισμικό είναι το «μαστίγιο» που δίνει το μήνυμα σε όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα να τα δηλώσουν γιατί το υπουργείο Οικονομιών έχει πλέον τον μηχανισμό για να τους εντοπίσει. Ο υπουργός προέβλεψε, επίσης, ότι η αύξηση των εσόδων που θα προκύψει από τις διασταυρώσεις θα συμβάλει στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% το ΑΕΠ και θα δώσει τη δυνατότητα ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Το νέο λογισμικό επεξεργάστηκε ειδική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών και παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσακαλώτος, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Το λογισμικό έχει τη δυνατότητα μέσα από διασταυρώσεις των στοιχείων των καταθέσεων και των δηλωθέντων εισοδημάτων του ελεγχόμενου να εντοπίζει αποκλίσεις και να καταλήγει σε αρχική εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής, σε διάστημα μόνο μίας εβδομάδας. Με βάση τον προηγούμενο μηχανισμό διασταυρώσεων απαιτούνταν έως και 1,5 έτος.

Έως τώρα για την συλλογή των στοιχείων των καταθέσεων και των εισοδημάτων των ελεγχόμενων φορολογούμενων απαιτούνταν ως 10 μήνες. Άλλοι έξι μήνες έπρεπε να περάσουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διασταύρωσης. Με βάση το νέο σύστημα η συλλογή των στοιχείων γίνεται μέσα σε 1-2 λεπτά ενώ η διασταύρωση και η αρχική εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής που έχει συντελεστεί, στο βαθμό που έχουν εντοπισθεί αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και καταθέσεων, ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας μπορεί να χρειασθούν μερικές εβδομάδες, όπως διευκρινίστηκε στη συνέντευξη.

Πρόκειται, πάντως, σε κάθε περίπτωση για αρχική εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής αφού το τελικό αποτέλεσμα θα εξακολουθεί να προκύπτει από τον φορολογικό έλεγχο.


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήρε το έργο της ομάδας εργασία του υπουργείου Οικονομικών και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν ήθελαν να προχωρήσει το έργο, παρότι υπήρχαν και στο παρελθόν οι τεχνικές προδιαγραφές.

«Πρόκειται για άλλη μία απόδειξη της βούλησης μας για την σύλληψη της φοροδιαφυγής» τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος παραγραφής υποθέσεων που βρίσκονται στις διάφορες λίστες που έχει στην κατοχή του το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώρος Πιτσιλής ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση του νέου μηχανισμού διασταύρωσης εισοδημάτων και καταθέσεων. Εξήγησε ειδικότερα ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου λογισμικού είναι ότι έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί αυτόματα διάφορες κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς που δικαιολογούνται αντικειμενικά και να εντοπίζει τις πρωτογενείς καταθέσεις τις οποίες και συγκρίνει με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Ήδη έχουν εκπαιδευτεί πιλοτικά 131 ελεγκτές ενώ τώρα ξεκίνησε και η εκπαίδευση πιστοποιημένων ελεγκτών του νέου μηχανισμού.

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM