ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους και η υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους και η υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
0

Η ανάγκη μίας «σοβαρής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» σε συνδυασμό με την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων αποτελούν για το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τη συνταγή της επιτυχίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από τη μακροχρόνια κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Αυτό υπογραμμίζεται στην 5η Ενδιάμεση Έκθεση με τίτλο «Η παγίδα του χρέους» που δημοσίευσε το γραφείο της Βουλής που είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Ενώ η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και παρά το "κούρεμα" του PSI το 2012, η χώρα διανύει ήδη τον 7ο χρόνο ύφεσης, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά περίπου 25%, το χρέος έχει εκτιναχθεί στο 175% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία είναι σε υψηλότατα επίπεδα» επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι συντάκτες της έκθεσης για να προσθέσουν: «Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις - που είναι άκρως απαραίτητες για την εγκαθίδρυση ενός νέου οικονομικού-παραγωγικού μοντέλου - έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ και η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε κεφάλαια είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Η ζοφερή αυτή κατάσταση αυξάνει και την αβεβαιότητα (σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο), δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο».

Επομένως, κατά το Γραφείο Προϋπολογισμού, η σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους θεωρείται απαραίτητη για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Ωστόσο, «μία αναδιάρθρωση χρέους, χωρίς βαθιές τομές, δεν θα βοηθήσει, καθώς σε μερικά χρόνια η χώρα θα βρίσκεται πάλι στην κόψη του ξυραφιού».

Επομένως, «η Ελλάδα πρέπει απαραιτήτως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως στη δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στην καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών του κράτους και στην διακυβέρνηση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναφτάσει σε καταστάσεις χρεοκοπίας και αναξιοπιστίας», καταλήγουν.

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM