Πάνω από 10.000 ακίνητα κατέληξαν στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου το 2016

Πάνω από 10.000 ακίνητα κατέληξαν στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου το 2016 Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
1

Χιλιάδες ακίνητα πέρασαν την περασμένη χρονιά στα χέρια του Δημοσίου καθώς ραγδαία αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που αποποιούνται τις κληρονομιές ακινήτων ή τα εκχωρούν, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον σχετικό φόρο.

Αυξημένες περίπου κατά 73% ήταν οι κατασχέσεις ακινήτων και οι αποποιήσεις κληρονομιών, σύμφωνα  με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή» που επικαλείται σχετικά στοιχεία που παρουσίασε η Alpha Αστικά Ακίνητα στο πρόσφατο συνέδριο του ΕΛΙΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής).

Συγκεκριμένα, το προηγούμενο έτος από κατασχέσεις, αποποιήσεις, ή εκχωρήσεις, λόγω οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσιο 10.500 ακίνητα έναντι 6.079 ακινήτων το 2013.

Ωστόσο, είναι άγνωστο το τι γίνονται τα ακίνητα αυτά, καθώς τα προγράμματα πλειστηριασμών του Δημοσίου είναι περιορισμένα. Για παράδειγμα, το διάστημα αυτό έχουν αναγγελθεί προγράμματα πλειστηριασμών για 24 ακίνητα. Όπως επίσης άγνωστο είναι το απόθεμα των ακινήτων που έχει περιέλθει στο Δημόσιο από κατασχέσεις ή εκχωρήσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς ακινήτων, οι αποποιήσεις κληρονομιών πρόκειται να διατηρηθούν με αμείωτη ένταση και στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται να εξαλειφθεί κάποιος από τους παράγοντες που έχουν γιγαντώσει το σχετικό φαινόμενο, όπως π.χ. η υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ, που για πολλούς κληρονόμους είναι δύσκολη υπόθεση, ιδίως αν έχουν και άλλα ακίνητα στην κατοχή τους. Μάλιστα, η όλη διαδικασία είναι πιθανό να γίνει ακόμα πιο δυσχερής, καθώς εξετάζεται η υποχρεωτική επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαίρετων κατασκευών.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ