Aποκάλυψη Bloomberg: Το ΔΝΤ εξετάζει δάνειο 3 έως 6 δισ. δολαρίων για την Ελλάδα

Aποκάλυψη Bloomberg: Το ΔΝΤ εξετάζει δάνειο 3 έως 6 δισ. δολαρίων για την Ελλάδα Facebook Twitter
0

Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα (ΔΝΤ) κινείται στην κατεύθυνση εκ νέου συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δώσει στην Ελλάδα ένα μικρότερο δάνειο από αυτό που είχε δώσει πριν από πέντε χρόνια, δήλωσαν δύο πηγές, γεγονός το οποίο θα κάνει πιο εύκολο για το Ταμείο να δικαιολογήσει στους μετόχους του τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ποσό που συζητείται είναι μεταξύ 3 και 6 δισ. δολαρίων, όπως δήλωσε μία πηγή, έναντι της πιστωτικής γραμμής 29 δισ. ευρώ που είχε δοθεί με το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα το 2012.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, σημειώνει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα δάνειο με βάση κανονικούς και όχι κατ' εξαίρεση όρους, αποφεύγοντας έτσι την υποχρέωση να πιστοποιήσει μία υψηλή πιθανότητα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ανέφερε μία πηγή.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα μπορούσαν να λάβουν χώρα ακόμα και στις 21-23 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του Ταμείου, δημιουργώντας πιθανόν το πλαίσιο για μία ψηφοφορία στο Συμβούλιο του ΔΝΤ μετά τη σύνοδο, δήλωσε μία πηγή.

Το σενάριο αυτό εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, τονίζεται. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει, επίσης, να αναλάβουν μία σαφή δέσμευση για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου το ΔΝΤ να συμβάλλει στο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Bloomberg τονίζει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα εξαλείψει ένα πολιτικό εμπόδιο για τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, εν όψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.  Η Μέρκελ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχαν συζητήσει για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στη συνάντησή τους στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με μία πηγή. Συη συνέχεια, η επικεφαλής του Ταμείου δήλωσε ότι οι ελληνικές παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την έκαναν «πολύ πιο σίγουρη» ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει στο σχέδιο διάσωσης. 

O εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε την Πέμπτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα, όσον αφορά την Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένουν διαφορές και «είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία για νέο δάνειο».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Υποβλήθηκαν οι προεκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις για 1 εκατ. πολίτες - Πώς και μέχρι πότε να τις διορθώσετε

Σε περίπτωση που τα στοιχεία των προεκκαθαρισμένων δηλώσεων είναι λανθασμένα ή ελλιπή, οι φορολογούμενοι οφείλουν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, προκειμένου να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τα σωστά δεδομένα
THE LIFO TEAM
11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: H ατζέντα και ποιοι θα βρίσκονται φέτος στους Δελφούς

Οικονομία / 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: H ατζέντα και ποιοι θα βρίσκονται φέτος στους Δελφούς

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχηγοί κρατών, επενδυτές, στελέχη επιχειρήσεων και κορυφαίοι αναλυτές συναντώνται στους Δελφούς, προκειμένου να αναλύσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΒΕΝΖΙΝΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΥΡΩΠΗ

Οικονομία / Γιατί οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να παραμείνουν υψηλές στην Ευρώπη ακόμη κι αν τελειώσει ο πόλεμος με το Ιράν

Οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη ενδέχεται να παραμείνουν υψηλές για κάποιο διάστημα, παρόλο που η περιοχή δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα Στενά του Ορμούζ - Τι «κρύβεται» πίσω από αυτό
THE LIFO TEAM