Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς - Παραμένει στην Αθήνα το κλιμάκιο για να βρεθεί λύση

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς - Παραμένει στην Αθήνα το κλιμάκιο για να βρεθεί λύση Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών έχει το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται τα δημοσιονομικά μεγέθη. Στο μεταξύ, το κλιμάκιο των θεσμών, που αναμενόταν να αναχωρήσει σήμερα, φαίνεται πως τελικά θα παραμείνει, για τουλάχιστον ένα 24ωρο. 

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, ανέφερε συγκεκριμένα πως οι θεσμοί «παραμένουν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». «Εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής πρόοδος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία επιστροφής της αποστολής».

Σημειώνεται ωστόσο πως το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει πως οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα μετά τη σημερινή συνάντηση, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες, που επικαλείται, δεν αποκλείουν να επιστρέψουν μετά το Euro Working Group («παρόλο που δεν υπάρχει πρόγραμμα», όπως είπαν χαρακτηριστικά). Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα γίνει μια νέα προσπάθεια για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Το πιθανότερο πάντως φαίνεται να είναι πως όλα θα κριθούν από τις σημερινές συζητήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας, συζητήθηκαν τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό των ετών 2018 και 2019 και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια. Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας, που επικαλείται το Βήμα, σε ερώτηση εάν οι θεσμοί ζητούν περικοπές 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις, απάντησε ότι «δεν συμφωνήσαμε στο ποσοστό, αλλά υπήρξε κάποια πρόοδος». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν συζητήθηκαν τα εργασιακά.

«Μπορούμε να έχουμε συμφωνία στις 20 Μαρτίου εάν υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά του ΔΝΤ», δήλωσε χθες ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πληροφορίες του πρακτορείου αναφέρουν το ΔΝΤ έχει αρχίσει να δέχεται ότι η υπεραπόδοση για το 2016 έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, ενώ έχει σχεδόν μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό του 2018. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και επικεφαλής των κλιμακίων αναζητείται ο τρόπος ενεργοποίησης του μηχανισμού των μέτρων και των θετικών αντίμετρων (με τελικό ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα). Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να είναι έτοιμος το καλοκαίρι του 2018 πριν να τελειώσει το τρέχον πρόγραμμα.

Χθες, μετά από τις συναντήσεις για τα δημοσιονομικά, την προνομοθέτηση των μέτρων, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι «υπάρχει κάποια πρόοδος», ενώ άλλος αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων είπε πως «αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό είναι καλό». Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ο οποίος επίσης τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων, ο ίδιος παράγοντας δήλωσε ότι είναι ελάχιστη πια η διαφορά με τους θεσμούς και πως ξεπεράστηκε ο σκόπελος για τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Πάντως, σύμφωνα με την Καθημερινή, το κλίμα που επικρατούσε χθες στην Ευρώπη ήταν βαρύ και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δύσκολα διαφαινόταν προοπτική συμφωνίας έως το επόμενο Eurogroup. «Κάνουμε τρία βήματα μπροστά και δύο πίσω», έλεγε συγκεκριμένα ευρωπαίος αξιωματούχος.

Από τα πιο σημαντικά εκκρεμή θέματα είναι η περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις, τονίζει η Καθημερινή, προσθέτοντας ότι η απογοήτευση στις διαπραγματεύσεις οφείλεται και στην αδυναμία προσέγγισης στον τομέα της αγοράς εργασίας και κυρίως στις συλλογικές συμβάσεις, ύστερα από μια άκαρπη συνάντηση για το θέμα την Κυριακή.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Οικονομία / Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Αδικαιολόγητα υψηλές τιμές που πωλούνται επώνυμα προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνει ο πρωθυπουργός
NEWSROOM