600.000 συλλεκτικά ευρώ θα κυκλοφορήσουν το 2017 στην Ελλάδα

600.000 συλλεκτικά ευρώ θα κυκλοφορήσουν το 2017 στην Ελλάδα Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
1

Την έκδοση κερμάτων ευρώ από την Ελλάδα το 2017, συνολικής αξίας 106,9 εκατ. ευρώ, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Από αυτά, οι 600.000 θα είναι συλλεκτικά, και τα υπόλοιπα 106,3 εκατ. ευρώ θα τεθούν σε κυκλοφορία.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ, η αξία των κερμάτων ευρώ, που ενέκρινε να εκδοθούν από το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης το επόμενο έτος, φθάνει τα 2.139,3 εκατ. ευρώ. Από αυτά, κέρματα αξίας 1.631,5 εκατ. ευρώ θα τεθούν σε κυκλοφορία, ενώ τα υπόλοιπα, αξίας 507,8 εκατ. ευρώ, είναι συλλεκτικά.

Από το διαρκώς αυξανόμενο ποσό που εκδίδει (κόβει) κάθε χρόνο το Εθνικό Νομισματοκοπείο, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκύπτει πως οι Έλληνες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερα κέρματα στις συναλλαγές τους. Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την επιβολή των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών, η Ελλάδα εκδίδει- αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της- από τα περισσότερα κέρματα. Γεγονός που μπορεί να συνδέεται, είτε με τη σημαντική υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών, είτε με το γεγονός ότι οι Έλληνες ανακάλυψαν την πραγματική αξία των κερμάτων στις καθημερινές συναλλαγές τους.

Το ποσό των κερμάτων που εγκρίθηκε για έκδοση στην Ελλάδα, είναι από τα υψηλότερα που ενέκρινε η ΕΚΤ, αν συγκριθεί, για παράδειγμα, με την Ιταλία, που θα εκδώσει μόνο 94,2 εκατ. ευρώ, την Αυστρία 87,2 εκατ. ευρώ και την Πορτογαλία 62 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα κέρματα, αξίας 419 εκατ. ευρώ, θα εκδώσει η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία και ακολουθεί η Ισπανία με 359 εκατ. ευρώ.

Πάντως, και το 2016 η Ελλάδα ήταν σχεδόν στην κορυφή των κρατών της ευρωζώνης. Τη χρονιά που εκπνέει σε λίγες ημέρες, η χώρα μας εξέδωσε κέρματα αξία 79,5 εκατ. ευρώ. Αυτή η «υπερδραστηριότητα» στην έκδοση κερμάτων ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2015. Τη χρονιά αυτή η χώρα μας, ενώ είχε λάβει άδεια από την ΕΚΤ να εκδώσει κέρματα αξίας 13,3 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια το υπουργείο Οινονομικών ζήτησε να αυξηθεί αυτό το πλαφόν στα 52,7 εκατ. ευρώ.


Σημειώνεται, ότι το καθεστώς έκδοσης και διαχείρισης των κερμάτων δεν ταυτίζεται με αυτό των τραπεζογραμματίων, καθώς, στην ουσία, τα κέρματα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του κάθε κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια