Απεργία την Πρωτομαγιά

Νέο «ψαλίδι» 50% στο ΕΚΑΣ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους

Νέο «ψαλίδι» 50% στο ΕΚΑΣ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
1

Μείωση κατά 50% στο ΕΚΑΣ από 1/1/2017 προβλέπει το τελικό σχέδιο της απόφασης του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Η εφημερίδα αναφέρει πως σχετικά με το περιεχόμενο της απόφασης, τα νέα ποσά του επιδόματος για τους 240.000 χαμηλοσυνταξιούχους που το λαμβάνουν διαμορφώνονται μετά το μεγάλο ψαλίδι, ως εξής:

Στην πρώτη κλίμακα το ΕΚΑΣ μειώνεται από τα 230 ευρώ στα 115 ευρώ, για όσους έχουν ατομικό μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα από συντάξεις κύριες, επικουρικές, γήρατος, αναπηρίας, θανάτου, μέχρι 601,33 ευρώ (έως 7.216 ευρώ ετησίως).

Στη δεύτερη κλίμακα, μειώνεται από τα 172,5 ευρώ στα 86,3 ευρώ για όσους το ατομικό μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις είναι από 601,34 ευρώ έως 626,50 ευρώ (από 7.216,01 μέχρι 7.518 ευρώ ετησίως).

Στην τρίτη κλίμακα, το ΕΚΑΣ, μειώνεται από τα 115 ευρώ στα 57,5 ευρώ για όσους παίρνουν συντάξεις από 626,51 ευρώ μέχρι 643,33 ευρώ το μήνα (από 7.518,01 ευρώ έως 7.719,96 ευρώ ετησίως).

Στην τέταρτη κλίμακα, μειώνεται από τα 57,5 ευρώ στα 28,8 ευρώ για όσους λαμβάνουν συντάξεις από 643,33 ευρώ μέχρι 664,33 ευρώ το μήνα (από 7.719,97 ευρώ έως 7.971,96 ευρώ ετησίως).

Στα κριτήρια εισοδήματος που μένουν ίδια με του 2016, εκτός από τις συντάξεις, συνυπολογίζονται και εισοδήματα από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια). Το συνολικό ατομικό εισόδημα από συντάξεις για την κάθε κατηγορία, μαζί με τα έσοδα από άλλες πηγές, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 8.884 ευρώ το χρόνο, ενώ αν πρόκειται για ζευγάρι συνταξιούχων τότε λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα από σύνταξη και άλλες πηγές που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 11.000 ευρώ.


Ο έλεγχος των εισοδημάτων αφορά στο έτος 2015, που σημαίνει ότι για οποιοδήποτε λόγο υπερέβησαν κάποιο από τα κριτήρια, είτε αποκλείονται είτε θα πάρουν πολύ λιγότερα μετά τη μείωση του ΕΚΑΣ. 

Με πληροφορίες από eleftherostypos.gr

1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν βλέπω τραπεζάκια με κόκκινες σημαίες στο Σύνταγμα.Δεν βλέπω το Κατρούγκαλο, τον Τσεκελώτο και τον Σκουρλέτη να στήνουν λαϊκά δικαστήρια με χιλιάδες συνταξιούχους στο πλευρό τους.Δεν βλέπω τα Συριζοτρόλς να μας κουνάνε το δάχτυλο που κόπηκαν οι συντάξεις και που θα τις επαναφέρουν σε προ κρίσης επίπεδα ή που θα δώσουν πίσω ακόμα και τη 13η σύνταξη. Τελείωσαν τα λαϊκά δικαστήρια και τα ηθικά κηρύγματα. Ξεκίνησε η μάσα. ======