Κερέ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο μνημόνιο αλλά πρέπει να δούμε ολα τα ρίσκα

Κερέ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο μνημόνιο αλλά πρέπει να δούμε ολα τα ρίσκα Facebook Twitter
EPA/FILIP SINGER
0

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε στον Σκάι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, ωστόσο υπονόησε νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το αρνητικό σενάριο στην πορεία της οικονομίας.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο εάν δεν υπάρξει συμφωνία στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του σώματος, στις 5 Δεκεμβρίου.

«Ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία. αλλά φυσικά, αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας», ανέφερε ο Κερέ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σε κάποιο σημείο μετά το τέλος του Μνημονίου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τυχόν μείωση δεν μπορεί να έρθει αμέσως μετά το 2018, αλλά θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν λίγα χρόνια.


Τόνισε μάλιστα ότι από τη σκοπιά της ΕΚΤ η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για «λίγα χρόνια» μετά το 2018, όμως αυτό προϋποθέτει ένα σωστό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους. Πάντως, αναγνώρισε ότι ο καθορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος ανήκει πρωτίστως στη διαπραγματευτική αρμοδιότητα των ευρωπαίων εταίρων, δηλαδή του Eurogroup, παρά της ΕΚΤ.

Ο Κερέ επανέλαβε τη θέση της ΕΚΤ ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι διασφαλισμένη και για το λόγο αυτό χρειάζονται παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.


Επισήμανε ότι η όλη συζήτηση γύρω από δημοσιονομικά μέτρα αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις στην πορεία της χώρας, εξηγώντας ότι από αυτή την άποψη «έχει νόημα» να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των κινδύνων που θα συνοδεύουν το «δυσμενές σενάριο» για την ελληνική οικονομία.


Επανέλαβε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θα προσδώσει περισσότερη «αξιοπιστία» και διεθνή στήριξη.

Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση θα αφορά τη νομισματική πολιτική και θα ληφθεί απολύτως ανεξάρτητα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, όχι μόνο με γνώμονα τις πολιτικές εξελίξεις.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM