Ντομπρόβσκις: Σημαντική πρόοδος αλλά αβέβαιο αν θα κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup

Ντομπρόβσκις: Σημαντική πρόοδος αλλά αβέβαιο αν θα κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup Facebook Twitter
EPA/OLIVIER HOSLET
0

«Μπορούμε να αναμένουμε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί.

Ωστόσο, αναφερόμενος στις πιθανότητες ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, δήλωσε πως δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν αυτό θα συμβεί μέχρι τη συνεδρίαση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Πάντως τόνισε πως η δουλειά μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών προχωράει και τα πράγματα είναι στη «σωστή τροχιά».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι έχει επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος». Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αξιολογεί τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2017 και 2018, προκειμένου να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά το σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αναμένεται να συζητηθούν κάποια μέτρα για το ελληνικό χρέος.


Σημειώνεται πως το ελληνικό πρόγραμμα και η δεύτερη αξιολόγηση θα βρεθεί στο επίκεντρο του Euroworking Group (EWG) που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πηγές τις ευρωζώνης, το θέμα της Ελλάδας είναι προγραμματισμένο προς συζήτηση κατά τις 9.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ