ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Αυξάνονται οι τιμές στα τσιγάρα

Αυξάνονται οι τιμές στα τσιγάρα Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
2

Ξεκίνησαν οι αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων, προκειμένου η επιβάρυνση στους καταναλωτές να έρθει σταδιακά σε δύο δόσεις - αν και η επίσημη αύξηση της φορολογίας θα ισχύσει από τις αρχές του 2017.


Στην πρώτη φάση, οι τιμές των πακέτων αυξάνονται ανά 0,20 ευρώ. Η αρχή έγινε με την εταιρία Παπαστράτος και, όπως αναφέρει η Καθημερινή, θα ακολουθήσουν σταδιακά μέσα στον Νοέμβριο και οι υπόλοιπες εγχώριες και ξένες καπνοβιομηχανίες.


Η δεύτερη αύξηση στις τιμές, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 30 λεπτά ανά πακέτο, αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2017.

Νέες ταινίες φορολογίας καπνικών προϊόντων

Στο μεταξύ, την τοποθέτηση νέων ενσήμων ταινιών φορολογίας στα καπνικά προϊόντα αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «για την αποτελεσματικότερη πάταξη κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον χώρο, απαιτείται η εκτύπωση ειδικών ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού με αυστηρές προδιαγραφές που θα είναι απόρρητες, για λόγους ασφαλείας και δημοσίου συμφέροντος».

Το υπουργείο υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα είναι αρμόδια για την εκτύπωση των ειδικών ταινιών, καθώς είναι «το μόνο ίδρυμα το οποίο κατέχει διεθνή πιστοποίηση ως προς τις εκτυπώσεις και είναι το πλέον αξιόπιστο για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος».

«Με συγκεκριμένη διάταξη νόμου προβλέφθηκε η ανάθεση της εκτύπωσης των ταινιών αυτών στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει προβλέψει νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας και όχι μια αντιγραφή των υφιστάμενων χαρακτηριστικών των ταινιών (για τις οποίες υπήρχαν καταγγελίες ότι υπήρχαν αντιγραφές)», προστίθεται. «Ο διαρκής αγώνας για την πάταξη του λαθρεμπορίου (ειδικά στο χώρο των καπνικών προϊόντων) αποκτά πλέον νέα όπλα, τα οποία σε συνδυασμό με άλλα που θα ισχύσουν την επόμενη περίοδο, θα προστατέψουν τα δημόσια έσοδα από την συστηματική κλοπή», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αν δεν θελουν φοροδιαφυγη και λαθραια να μην βαζουν 300 % φορο- ειδικα οταν οι γειτονες εχουν πολυ χαμηλοτερες τιμες.Οσο ανεβαζουν τους φορους και αξιζει τον κοπο καποιος να προτιμησει τα λαθραια τοσο τα λαθραια θα οργιαζουν .
Ειμαι κατα του καπνισματος, δε μπορω ομως παρα να συμφωνησω με αυτα που λες. Αλλωστε οι λογοι ειναι καθαρα εισπρακτικοι και οχι ανθρωπιστικοι/υγειας, ειδαλλως τα εξτρα εσοδα επρεπε να διατειθενται στο συστημα υγειας...