Στις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε. η Ελλάδα - Πολύ υψηλές οι τιμές στα γαλακτοκομικά και τα είδη καθημερινής διατροφής

Στις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε. η Ελλάδα - Πολύ υψηλές οι τιμές στα γαλακτοκομικά και τα είδη καθημερινής διατροφής Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις πιο ακριβές χώρες της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας με τις ακριβότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα αβγά καθώς σε άλλα προϊόντα καθημερινής διατροφής.

Μάλιστα, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά στην Ελλάδα είναι ακριβότερα κατά πολύ παραπάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Επίσης, οι τιμές στη χώρα μας είναι κατά 14% είναι υψηλότερες στο ψωμί και τα δημητριακά ενώ τα αλκοολούχα ποτά είναι ακριβότερα κατά 17%.

Φθηνότερα πάντως από τον κοινοτικό μέσο όρο είναι τα κρέατα, κατά 12%, και φρούτα και τα λαχανικά κατά 17%, αλλά και ο καπνός κατά 24%.

Βάσει των στοιχείων οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Δανία, φθάνοντας στο 145% του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ ακολούθησαν Σουηδία (124%), Αυστρία (120%), Ιρλανδία και Φιλανδία (119%) και Λουξεμβούργο.

Όσο για τις φθηνότερες χώρες σε αυτές περιλαμβάνονται Πολωνία (63%), Ρουμανία (64%), Βουλγαρία (70%), Λιθουανία (78%), Δημοκρατία της Τσεχίας και Ουγγαρία (79%).

Δείτε τα στοιχεία της Eurostat εδώ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Είναι λίγο χαζές αυτές οι συγκρίσεις. Οφείλονται στην μανία της Φυλής των Βρυξελλών, να τσουβαλιάσει 400 εκατομμύρια νοματαίους σώνει και καλά κάτω από τις ίδιες νόρμες. Ένας μέσος έλληνας είναι πιό κοντός από έναν μέσο σουηδό, ε και;Όταν αυτές οι ανούσιες στατιστικές περιέχουν οικονομικά στοιχεία, τότε γίνονται πολλαπλά ανούσιες. Έχουμε π.χ. ακριβότερο γάλα, επειδή είμαστε γεωγραφικά μικρή χώρα, έχουμε λίγα λιβάδια και στηρίζουμε τους ντόπιους παραγωγούς.Αν θέλουμε την ίδια τιμή στο γάλα με τους γερμανο/ολλανδο/δανούς, είτε θα πρέπει να κάνουμε επεκτατικό πόλεμο και να πάρουμε τα λιβάδια της Βουλγαρίας είτε θα πρέπει να εισάγουμε γάλα απο την Πολωνία, στέλνοντας τους ντόπιους παραγωγούς μας στην ανυπαρξία.Άλλη πραγματοποιήσιμη λύση δεν βλέπω.Οι πολυθρύλητοι "μεσάζοντες" και τα καρτέλ υπάρχουν που δήθεν ανεβάζουν τεχνητά τις τιμές υπάρχουν και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα γερμανικά καρτέλ είναι πονόψυχα μήπως; Η αγορά είναι ορθάνοιχτη, ο οποιοσδήποτε μπορεί να φέρει όσο γάλα θέλει από όποια χώρα της Ε.Ε. θέλει, παρακάμπτοντας τα διαβόητα ελληνικά καρτελ.