ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η μελέτη που εντόπισε ένα εξαιρετικά παράξενο γεγονός για τους πλούσιους της Φλωρεντίας

Η μελέτη που εντόπισε ένα εξαιρετικά παράξενο γεγονός για τους πλούσιους της Φλωρεντίας Facebook Twitter
5

Πρόσφατη έρευνα Ιταλών οικονομολόγων τεκμηριώνει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον γεγονός: Οι ερευνητές που συνέκριναν τα δεδομένα των Φλωρεντινών φορολογουμένων του 1427 και του 2011,  βρήκαν περίπου 900 επώνυμα που υπάρχουν ακόμα στη Φλωρεντία. Με άλλα λόγια, οι πλουσιότερες οικογένειες της Φλωρεντίας σήμερα είναι οι ίδιες πλουσιότερες οικογένειες της Φλωρεντίας σχεδόν 600 χρόνια πριν.

Οι δύο οικονομολόγοι, Guglielmo Barone και Sauro Mocetti της Τράπεζας της Ιταλίας, συνέκριναν τα δεδομένα φορολογουμένων της Φλωρεντίας του 1427 έναντι φορολογικών στοιχείων του 2011.

Καθώς τα Ιταλικά επώνυμα είναι ιδιαίτερα τοπικά και χαρακτηριστικά, μπόρεσαν να συγκρίνουν τα εισοδήματα οικογενειών με συγκεκριμένο επώνυμο, με εκείνα των οικογενειών που είχαν το ίδιο επώνυμο το 1427. Από αυτό προέκυψε πως τα επαγγέλματα, τα εισοδήματα και ο πλούτος αυτών των μακρινών προγόνων με το ίδιο επώνυμο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη των επαγγελμάτων, των εισοδημάτων και του πλούτου των απογόνων τους σήμερα.

Όπως έγραψαν για την ιστοσελίδα VoxEU "Οι κορυφαίοι εισοδηματίες μεταξύ των σημερινών φορολογούμενων βρέθηκαν να είναι ήδη στην κορυφή της κοινωνικοοικονομικής κλίμακας πριν από 6 αιώνες."

Στην κορυφή ήταν όσοι κατείχαν τις πιο αριστοκρατικές και επιφανείς θέσεις εργασίας, ενώ οι οικογένειες στις τελευταίες θέσεις της λίστας, είχαν λιγότερο δημοφιλή επαγγέλματα, με κέρδη κάτω από το μέσο όρο.


Aν και είναι μικρή η έκπληξη που προκαλεί το γεγονός πως οι οικογένειες περνούν τον πλούτο τους στα παιδιά τους, παραμένει κάπως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι οικογένειες αυτές ήταν σε θέση να διατηρήσουν τον πλούτο τους σε μετά από ταραχώδεις περιόδους αστάθειας, διαφόρων πολιορκιών της Φλωρεντίας, της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Ιταλία, της δικτατορίας του Μπενίτο Μουσολίνι, και τους δύο παγκόσμιους πολέμους.


Η μελέτη προσθέτει περαιτέρω στοιχεία σχετικά με το πώς οι πλούσιοι παραμένουν πλούσιοι. Στην Αγγλία, οι ερευνητές έχουν αποδείξει στο παρελθόν πως το καθεστώς μιας οικογένειας στην Αγγλία μπορεί να παραμείνει για περισσότερο από οκτώ αιώνες, ή περισσότερο από 28 ολόκληρες γενιές

Αν και κάποιος θα μπορούσε εύκολα να κάνει παραλληλισμούς με την έρευνα του Thomas Piketty, του Γάλλου οικονομολόγου που τεκμηριώνει την αύξηση της ανισότητας εισοδήματος, ειδικά στην κορυφή του 1%, οι συγγραφείς απορρίπτουν μια τέτοια σύνδεση.

"Αυτή η μελέτη αφορά την οικονομική κινητικότητα (ή σταθερότητα), δηλαδή το κατά πόσο οι πλούσιοι παραμένουν πλούσιοι", σημειώνουν οι οικονομολόγοι και προσθέτουν πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι γίνονται ακόμα πιο πλούσιοι. "Συνεπώς, δεν υπάρχει άμεση σύνδεση με το επιχείρημα του Piketty (αυξανόμενη ανισότητα με το πέρασμα του χρόνου)".

Όπως υποστηρίζουν, η έρευνά τους αποκαλύπτει πως η ανθεκτικότητα είναι κάπως υψηλότερη στους πλουσιότερους και αυτό ερμηνεύεται ως απόδειξη για την ύπαρξη προστατευτικού ορίου που αποτρέπει την υποβάθμισή της ανώτερης τάξης στην οικονομική κλίμακα.

Ωστόσο επισημαίνουν ότι η έρευνά τους δεν επικεντρώνεται μόνο στην ελίτ του 1% και πως ευρήματά τους αφορούν όλον τον πληθυσμό. Ολόκληρο το ανώτερο 33% της κατανομής των εισοδημάτων του 1427 είναι πιθανόν να είναι πιο πλούσιο σήμερα. Πρόκειται για μια ομάδα πολύ πιο διευρυμένη από τους πρίγκιπες και τους δούκες των Μεδίκων, με κάστρα και περιουσίες που περνούσαν από γενιά σε γενιά μέσα στους αιώνες. Αυτό δείχνει ότι 25 γενιές αργότερα, οι εκατοντάδες απόγονοι των πλούσιων (κάθε άλλο παρά βασιλικών) υποδηματοποιών είναι πιθανόν να τα καταφέρνουν αρκετά καλά, όχι γιατί κληρονόμησαν τα παπούτσια και τις ζώνες των παππούδων τους.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η κοινωνική τάξη παραμένει σταθερή πάνω και κάτω στην κλίμακα για τις πλούσιες, μεσαίας τάξης και φτωχές οικογένειες, μέσα από την Αναγέννηση και την οικονομική ανάπτυξη, τις αναταραχές, τις στρατιωτικές πολιορκίες, τις ανατροπές, τις δημοκρατίες και τις βασιλείες και τις δικτατορίες, για αιώνες και αιώνες.

Με τις πληροφορίες από Washington Post/ Voxeu.org

5

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Με ολο τον σεβασμο προς τους εν λογω ερευνητες πιστευω οτι το περιεργο θα ηταν ανα η σχετικη ερευνα στην Φλωρεντια(...η στην Αγγλια,την Γαλλια,την Γερμανια ,την Ισπανια.....)εδινε ΑΝΤΙΘΕΤΟ αποτελεσμα.Διοτι η ιστορια πιστοποιει περαν πασης αμφιβολιας οτι το βασικο χαρακτηριστικο των καλα δομημενων συστηματων εξουσιας (πολιτικης και,κυριως,οικονομικης...)ειναι η απεριοριστη εμμονη τους στην μεριμνα για την διαρκεια,για την μακροβιοτητα τους.
ή καλύτερα, αν θες να είσαι πιο κοντά στην πραγματικότητα: άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανέβασες και άλλους τους κατέβασες, μία φορά πριν από 600 χρόνια και έκτοτε δεν άλλαξε τίποτα.