ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Νew York Times: Aσαφείς υποσχέσεις για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας

Νew York Times: Aσαφείς υποσχέσεις για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας Facebook Twitter
φωτό.: Christopher Furlong/Getty Images
1

Μονόδρομος η ελάφρυνση χρέους και πολύ συντομότερα από το 2018, αν η Ευρώπη θέλει να δώσει λύση στην ελληνική κρίση, είναι η θέση που υιοθετεί το σημερινό εντιτόριαλ των New York Times που φέρει τίτλο "Aσαφείς υποσχέσεις για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας."

"Την περασμένη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδιναν συγχαρητήρια στους εαυτούς τους για την επίτευξη συμφωνίας για παροχή περισσότερων δανείων προς την Ελλάδα και την διευκόλυνση των όρων (αποπληρωμής) του τεράστιου χρέους της χώρας. Αλλά αυτά είναι πολύ λίγα για να γιορτάζουν." αναφέρει το άρθρο των ΝΥΤ.

"Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει σε όλα εκτός από το όνομα. Η χώρα έχει χρέος πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ή περίπου 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, ένα ποσό που δεν μπορεί να ελπίζει πως θα επιστρέψει στο ακέραιο.

Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα τα οφείλει στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης. Μετά από μια 11ωρη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσαν ότι θα δανείσουν επιπλέον € 7.500.000.000 προς την Ελλάδα τον επόμενο μήνα, για να τη βοηθήσουν να πληρώσει το χρέος και να της χορηγήσουν κάποια ανακούφιση, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως χαμηλότερων επιτοκίων και παρατεταμένες περιόδους πληρωμής, αλλά όχι πριν τα μέσα του 2018." προσθέτει το άρθρο της εφημερίδας και συνεχίζει:

"Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πιεστεί πιο σκληρά. Αλλά οι υπουργοί Οικονομικών ζητούν ακόμα περισσότερες περικοπές δαπανών και αύξηση των φόρων. Θέλουν να δουν ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα του 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ πριν από τις πληρωμές τόκων το 2018. Μια σταθερή και ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα θα ήταν σε θέση να πετύχει το στόχο, αλλά είναι παράλογο να περιμένουμε κάτι τέτοιο από την Ελλάδα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να δει πιο ρεαλιστικό πλεόνασμα της τάξης του 1,5%.

Η καθυστέρηση στην ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους μέχρι το 2018 θα βλάψει περαιτέρω την ελληνική οικονομία που ήδη ασφυκτιά. Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν 24,4% τον Ιανουάριο, και η οικονομία στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Το ΔΝΤ, το οποίο έχει επίσης δανείσει χρήματα στην Ελλάδα, πρόσφατα εκτίμησε πως με την τρέχουσα πορεία της, το χρέος της χώρας θα αυξηθεί τελικά σε 250% του ΑΕΠ.

Η Γερμανία, η οποία έχει δανείσει τα περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, απλά δεν έχει άλλες ιδέες, εκτός από την επιβολή όλο και περισσότερης λιτότητας, για την επίλυση της κρίσης. Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ της Γερμανίας, δεν θέλει να δεσμευτεί για την αναδιάρθρωση του χρέους πριν από τις εκλογές το 2017, δεδομένου ότι πολλοί Γερμανοί αντιτίθενται σε οποιαδήποτε πολιτική κουρέματος χρέους προς την ελληνική κυβέρνηση. Ενώ είναι κατανοητό ότι οι Γερμανοί νομοθέτες είναι απρόθυμοι να παραδεχτούν ότι το χρέος δεν θα πρέπει να καταβληθεί στο ακέραιο, καθυστερώντας τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους δεν θα απομακρύνουν το πρόβλημα.

Το ΔΝΤ το οποίο έχει ισχυρά επιχειρήματα για την ελάφρυνση του χρέους, καλά θα κάνει να πιέσει τους υπουργούς της ευρωζώνης σχετικά με το θέμα. Μετά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, αξιωματούχοι του ΔΝΤ είπαν ότι δεν θα επιδιώξουν την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου για πρόσθετα δάνεια προς την Ελλάδα μέχρι οι ευρωπαίοι υπουργοί τους πουν ποσοτικά το πόση θα είναι η ελάφρυνση του χρέους, ακόμη και αν δεν είχε επιτευχθεί η τελική συμφωνία μέχρι το 2018." αναφέρουν οι New York Times και καταλήγουν πως: "Αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει ποτέ, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίσουν να προωθούν πολιτικές που έχουν αποτύχει επανειλημμένα."

1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια