Τσακαλώτος: Κάναμε συμβιβασμούς για τη συμφωνία

Τσακαλώτος: Κάναμε συμβιβασμούς για τη συμφωνία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου (Alexandros Michailidis / SOOC)
0

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχωρεί αυτήν την ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να κάνει έναν απολογισμό των αποφάσεων που λήφθηκαν στο πρόσφατο Eurogroup και την σύναψη της σχετικής συμφωνίας.

 

Ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρέθεσε, μεταξύ άλλων, τους "τρεις στόχους στο Eurogroup" στους οποίους συμπεριέλαβε "την εξασφάλιση της εκταμίευσης η οποία πηγαίνει μαζί με την αξιολόγηση", "παράλληλα με την αξιολόγηση να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση η οποία ελπίζουμε πως θα έρθει γρήγορα" και, τρίτον, την δέσμευση για το χρέος. "Δεν αμφισβητεί κανείς πως ο πρώτος στόχος έχει επιτευχθεί καθώς και η αξιολόγηση κλείνει και η εκταμίευση θα γίνει" σχολίασε χαρακτηριστικά.

 

"Εάν πάρουμε όλα όσα αποκομίσαμε κάνοντας τους απαραίτητους συμβιβασμούς το μέλλον θα είναι καλύτερο. Αυτό πρέπει να γίνει με αμοιβαία κατανόηση, σωστή ενημέρωση και σωστή ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων" ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. Όπως παραδέχθηκε υπάρχουν καποια σημεία, "κάποιες ουρές όπως και σε όλες τις προηγουμενες αξιολογήσεις", όμως τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι θα γίνει εκταμίευση. Γενικότερα για τη συμφωνία παραδέχθηκε ότι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, έκανε όμως λόγο για μεγαλύτερη σαφήνεια και ασφάλεια για τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.

 

Ειδικότερα, αναφορικά με το χρέος τόνισε πως για πρώτη υπάρχει επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup και τους θεσμούς πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως αυτό αναγνωρίζεται τόσο στο κείμενο του Eurogroup όσο και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε. "Υπάρχει πλέον ένα πλαίσιο το οποίο για πρώτη φορά ορίζει το τι σημαίνει αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους. Βραχυπρόθεσμα από την πρώτη στιγμή της εκταμίευσης ο ESM θα δουλεύει συστηματικά και θα επεμβαίνει για να αλλάξει το προφίλ του ελληνικού χρέους, θα προσπαθήσει παράλληλα να μειώσει το ρίσκο του επιτοκίου. Μεσοπρόθεσμα εντός του 2018 υπάρχει μία δέσμη μέτρων που αφορά τη χρήση του SMB τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά του παλιού χρέους. Θα υπάρχουν αλλαγές και στις περιόδους χάριτος αλλά και στην επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους" σημείωσε σχετικά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM