F.T.: Nέο σχέδιο των ευρωπαίων για να μειωθεί η έκθεση του ΔΝΤ στο ελληνικό χρέος

F.T.: Nέο σχέδιο των ευρωπαίων για να μειωθεί η έκθεση του ΔΝΤ στο ελληνικό χρέος Facebook Twitter
0

Για νέο σχέδιο για τη δραστική μείωση της έκθεσης του ΔΝΤ στο ελληνικό χρέος με την επαναγορά από την Ε.Ε. ως και €14 δισ. δανείων διάσωσης του Ταμείου κάνουν λόγο οι  Financial Times.

Οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ επισπεύδουν σύμφωνα με το δημοσίευμα κάποιες παραχωρήσεις στην Ελλάδα πριν το 2018 ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το 2018 όταν το ελληνικό πρόγραμμα λήγει και η Γερμανία θα έχει περάσει στο σκόπελο των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017.

Παρά την επιμονή του Βερολίνου στις θέσεις του, που έχει καθυστερήσει την καταβολή της δόσης στην Ελλάδα, όλες οι πλευρές έχουν αποφασίσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να πιέσουν για λύση στην Τρίτη που να μπορεί να υιοθετηθεί από το ΔΝΤ.

Στις επιλογές για άμεση βραχυπρόθεσμη ανακούφιση πριν από το 2018 περιλαμβάνεται και η επιστροφή στην ελληνική κυβέρνηση κερδών €1,9 δισ. από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και τα  19,6 δισ. που έχουν απομείνει από την διάσωση των τραπεζών για να αγοραστούν παλιά δάνεια της Ελλάδας ή τα σχετικά ακριβά δάνεια του ΔΝΤ.  

Πάντως ο Σόιμπλε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που επαναγοραστούν τα δάνεια του ΔΝΤ, θέλει ρητή δέσμευση του Ταμείου ότι θα συμμετάσχει την επόμενη φάση του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΔΝΤ που έγινε γνωστή για το ελληνικό χρέος στην αρχή της εβδομάδας συμπεριλαμβάνει την διακοπή όλων των πληρωμών από την Αθήνα στους κύριους πιστωτές έως το 2040 ή πολύ αργότερα από το 2022, που ισχύει το μορατόριουμ. Παράλληλα προτείνει την επέκταση ωριμάνσεων κάποιων ομολόγων έως το 2080, όπως επίσης την σταθεροποίηση των επιτοκίων στο 1,5%, πολύ χαμηλότερα από τα επιτόκια της αγοράς.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ