LIVE!

Ερευνητές του CERN ανακάλυψαν νέο υποατομικό σωματίδιο

Ερευνητές του CERN ανακάλυψαν νέο υποατομικό σωματίδιο Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Slashdot, ερευνητές του CERN ανακάλυψαν ένα ολοκαίνουργιο βαρυόνιο (υποατομικό σωματίδιο που αποτελείται από 3 quarks) χρησιμοποιώντας τον επιταχυντή σωματιδίων LHC (Large Hadron Collider), το οποίο είχε προβλεφθεί από τη θεωρία.

Σημειώνεται πωςυπάρχουν 6 quarks (up, down, strange, charm, top, bottom), τα οποία διαφέρουν σε μάζα και φορτίο. Τα δύο ελαφρύτερα (up, down) σχηματίζουν τα πρωτόνια/νετρόνια, ενώ ο συνδυασμός τους ανά τρία σχηματίζει τα βαρυόνια.

Μέχρις στιγμής, είναι γνωστά όλα τα βαρυόνια που αποτελούνται από τα τρία ελαφρύτερα quarks, αλλά έχουν παρατηρηθεί ελάχιστα βαρυόνια που σχηματίζονται από βαριά quarks, επειδή μπορούν να παραχθούν μόνο τεχνητά σε επιταχυντές σωματιδιών και είναι εξαιρετικά ασταθή.

Το βαρυόνιο Xi-b αποτελείται από ένα ελαφρύ (up) και δύο βαριά quarks (strange, bottom), έχει μηδενικό ηλεκτρικό φορτίο και ημιακέραιο spin (3/2), ενώ η συνολική μάζα του είναι περίπου ίση με άτομο Λιθίου. Η παρατήρηση του δεν έγινε άμεσα από τον ανιχνευτή, λόγω της μεγάλης αστάθειας, αλλά από τα προϊόντα που προέκυψαν από τις διαδοχικές διασπάσεις (συνολικά καταγράφηκαν εικοσιένα διασπάσεις του βαρυονίου).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη του βαρυονίου Xi-b επιβεβαιώνει τη θεωρία σύνδεσης των quarks και θα βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση της ισχυρής δύναμης, μία εκ των τεσσάρων θεμελιωδών δυνάμεων της Φυσικής (οι άλλες είναι ασθενής, ηλεκτρομαγνητική, βαρυτική), υπεύθυνη για τον σχηματισμό των πυρήνων και γενικότερα της ύλης.

Τech & Science
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Οφέλη και κίνδυνοι από τα «φαντάσματα» των εκλιπόντων οικείων μας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Είμαστε σίγουροι πως θέλουμε η Τεχνητή Νοημοσύνη να «ζωντανέψει» τους νεκρούς μας;

Μια νέα μελέτη της Google εξετάζει τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει η διαδικασία μετενσάρκωσης που θα προσφέρουν στο άμεσο μέλλον οι μηχανισμοί της τεχνητής νοημοσύνης.
LIFO NEWSROOM