Σημαντική δικαστική απόφαση: Το Facebook ίσως πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει την πορνογραφία από την τέχνη

Σημαντική δικαστική απόφαση: Το Facebook ίσως πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει την πορνογραφία από την τέχνη Facebook Twitter
0

To Facebook φαίνεται πως έχασε μια κρίσιμη νομική μάχη την Παρασκευή, καθώς το δικαστήριο του Παρισιού έκρινε πως το κοινωνικό δίκτυο μπορεί να μηνυθεί στη Γαλλία επειδή αποφάσισε να διαγράψει το λογαριασμό ενός Γάλλου χρήστη που δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός διάσημου πίνακα του 19ου αιώνα.

Η απόφαση του εφετείου του Παρισιού θα μπορούσε να θέσει ένα νομικό προηγούμενο στη Γαλλία, όπου το Facebook έχει πάνω από 30 εκατομμύρια τακτικούς χρήστες. 

Αυτό σημαίνει ότι ένα γαλλικό δικαστήριο θα έχει το δικαίωμα να εκδικάσει την υπόθεση του Frederic Durand-Baissas, ενός 57χρονου Παριζιάνου καθηγητή και λάτρη της τέχνης του οποίου ο λογαριασμός στο Facebook ανεστάλη πριν από πέντε χρόνια, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Την ημέρα εκείνη, ο Frederic δημοσίευσε μια φωτογραφία του έργου του Gustave Courbet  «Η καταγωγή του Κόσμου».

Σημαντική δικαστική απόφαση: Το Facebook ίσως πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει την πορνογραφία από την τέχνη Facebook Twitter

Ο καθηγητής ζητά από το Facebook να ενεργοποιήσει και πάλι το λογαριασμό του και 20.000 ευρώ αποζημίωση. "Eίναι μια υπόθεση της ελευθερίας του λόγου και λογοκρισίας σε ένα κοινωνικό δίκτυο" είπε στο Associated Press σε μια τηλεφωνική συνέντευξη. "Εάν το Facebook δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλλιτεχνικό αριστούργημα και μια πορνογραφική εικόνα, εμείς στη Γαλλία μπορούμε να το κάνουμε." πρόσθεσε.

Μετά την απόφαση αυτή, δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από το Facebook. Oι δικηγόροι του ψηφιακού κολοσσού είχαν υποστηρίξει ότι τέτοιες αγωγές θα μπορούσαν να εκδικαστούν μόνο από ένα συγκεκριμένο δικαστήριο στην Καλιφόρνια, όπου βρίσκεται και η έδρα του. Όπως αναφέρουν, το γαλλικό δίκαιο δεν μπορεί να ισχύει για τους χρήστες στη Γαλλία, επειδή η παγκόσμια υπηρεσία του είναι δωρεάν.

Ωστόσο το εφετείο στο Παρίσι απέρριψε τα επιχειρήματα αυτά και επικύρωσε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που αποφάνθηκε πως τα γαλλικά δικαστήρια θα εκδικάζουν υποθέσεις που αφορούν τους χρήστες στη Γαλλία.

Αυτή είναι η δεύτερη ήττα επί γαλλικού εδάφους για το Facebook μέσα σε μια εβδομάδα. Η γαλλική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων έδωσε τρίμηνη διορία στο Facebook, ώστε να σταματήσει να καταγράφει την δραστηριότητα όσων χρηστών δεν διαθέτουν προφίλ στο κοινωνικό δίκτυο ερήμην τους, ειδάλλως θα του επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα ενώ παράλληλα, απαγόρευσε τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων σε σερβερ των ΗΠΑ.

Στην μακροσκελή έκθεσή της η γαλλική υπηρεσία κατηγορεί το Facebook ότι παραβιάζει το δικαίωμα της ιδιωτικότητας των χρηστών, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειές τους προκειμένου να παρουσιάζει στοχευμένες διαφημίσεις χωρίς να παράσχει κάποια μέθοδο που θα αποτρέπει τη συλλογή δεδομένων.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το Facebook συνεχίζει να μεταφέρει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στις ΗΠΑ, με βάση την ανενεργή πλέον συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ονόματι "Safe Harbor" που επέτρεπε μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη στις αμερικανικές εταιρείες να αποθηκεύουν στοιχεία ευρωπαίων χρηστών σε σέρβερς που βρίσκονται σε έδαφος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία CNIL, το Facebook διαθέτει πάνω από 30 εκατομμύρια χρήστες στη Γαλλία, και προέβη στη δημοσίευση της σύστασής του προς το Facebook, "εξαιτίας της σοβαρότητας των παραπτωμάτων αλλά και τον μεγάλο αριθμό χρηστών που επηρεάζονται από αυτά".

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο Bloomberg ότι "η προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών του Facebook είναι στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του, και είναι βέβαιο ότι όλες οι ανησυχίες που εκφράζει η CNIL, θα δευθετηθούν κατόπιν συζητήσεων μαζί της".

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM