Ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ έγινε πατέρας και κάνει μια από τις μεγαλύτερες δωρεές στην ιστορία

Ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ έγινε πατέρας και κάνει μια από τις μεγαλύτερες δωρεές στην ιστορία Facebook Twitter
11

Με μια συγκινητική ανάρτηση, αλλά και με μια εκπληκτική κίνηση πανανθρώπινης απήχησης, ο ιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg ανακοίνωσε προ λίγης ώρας ότι έγινε πατέρας και με αφορμή το χαρμόσυνο γεγονός, πρόκειται να δωρίσει σε φιλανθρωπίες το 99% των μετοχών του Facebook που ανήκουν σε αυτόν και τη σύζυγό του Priscilla, αξίας 45 δισ. δολαρίων. Μία από τις μεγαλύτερες δωρεές που έχουν γίνει ποτέ.

Στην ανάρτησή του που έχει τη μορφή επιστολής προς τη νεογέννητη κόρη του, Max, o ιδρυτής του Facebook και η σύζυγός του, εκθέτουν μια σειρά από σκοπούς που θα υπηρετήσει η δωρεά τους, οι οποίοι επικεντρώνονται στην πρόοδο της ανθρωπότητας και την προάσπιση της ισότητας.

Η δωρεά, την οποία θα διαχειριστεί ένας ήδη κατοχυρωμένος οργανισμός, ονόματι Chan Zuckerberg Initiative, θα γίνει σε βάθος χρόνου και περιλαμβανει πρωτοβουλίες που αφορούν στην χρηματοδότηση της έρευνας στην ιατρική, την παροχή ευκαιριών σε δοκιμαζόμενες, λιγότερο προνομιούχες περιοχές του πλανήτη και την διασφάλιση της πρόσβασης στην πληροφορία, αλλά και την εξάλειψη των ανισοτήτων

 

"Η κοινωνία μας είναι υποχρεωμένη να το κάνει αυτό όχι εξαιτίας της αξίας της δικαιoσύνης, ούτε λόγω φιλανθρωπίας αλλά για το μεγαλείο της ανθρώπινης προόδου", αναφέρει σε μια φράση που συμπυκνώνει το πνεύμα της χειρονομίας του ζεύγους Ζούκερμπεργκ, ο ιδρυτής του Facebook.

Σημαίνουσες προσωπικότητες από το χώρο της τεχνολογίας, των ΜΜΕ, της showbiz, της πολιτικής και αλλού έχουν σπεύσει να συγχαρούν τους νέους γονείς, αλλά και να αποθεώσουν την γενναιόδωρη δέσμευση του Ζούκερμπεργκ και της συζύγου του, προς την ανθρωπότητα. 

Πάντως, αρκετοί είναι αυτοί που ήδη επισημαίνουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ του νεοσυσταθέντος οργανισμού του Mark Zuckerberg και της Priscilla Chan με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Bill and Melinda Gates, του συν-ιδρυτή της Microsoft και πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, Bill Gates. Κάτι το οποίο δεν μειώνει επουδενί την αξία τους, αφού και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για σημαντικές δωρεές (το ίδρυμα Gates έχει δωρίσει 44 δισ. δολάρια έως σήμερα) που προέρχονται από περιουσίες που αποκτήθηκαν στην Σϊλικον Βάλεϊ.

"Κάνοντας συνεργασίες με σχολεία, κέντρα υγείας, ενώσεις γονέων, και τοπικές κυβερνήσεις και μόνο αν διασφαλίσουμε πως όλα τα παιδιά του κόσμου χαίρουν σωστής διατροφής και φροντίδας, ξεκινώντας έτσι από τις νέες γενιές, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να παράσχουμε ίσες ευκαιρίες πρός όλους. 

Θα πάρει χρόνια να αναπτύξουμε αυτό το μοντέλο στο έπακρο. Αλλά είναι άλλο ένα παράδειγμα του πώς συνδέονται στενά η ανθρώπινη πρόοδος και η προώθηση της ισότητας. Εάν επιθυμούμε και τα δύο, θα πρέπει πρώτα να χτίσουμε ανεκτικές και υγιείς κοινότητες", αναφέρει σε άλλο σημείο της επιστολής προς την κόρη τους, το ζεύγος Chan - Zuckerberg.

Priscilla and I are so happy to welcome our daughter Max into this world!For her birth, we wrote a letter to her about...

Posted by Mark Zuckerberg on Tuesday, December 1, 2015
Τech & Science
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Πέρασε και δεν ακούμπησε αν θέλει να συγκρίνεται με τον Gates. Σε όλα τα επίπεδα.Και αν θέλει να δωρίσει, ας βγάλει μια επιταγή σε καποιο research group ή R&D εταιρία που κάνει κάτι καλό σε αυτό τον κόσμο. Να διαθέσει μετοχές, απο fund που ο ίδιος θα διαχειρίζεται σ ε βάθος χρόνου μπλα μπλα, ειναι λίγο κάπως...
Φανταστείτε αυτός που βρίσκεται πίσω από τον συγκεκριμένο τεχνολογικό κολοσσό να μην ήταν ο Mark, αλλά να κρύβονταν κανένας παλιάνθρωπος ο οποίος θα χρησιμοποιούσε τα υπερκέρδη του σε αμφιβόλλου ηθικής ενέργειες. Ευτυχώς να λέμε που πίσω από αυτό που εμείς γιγαντώσαμε -εν ονόματι Facebook- βρίσκεται αυτός.
Καλά το ποσό ανήθικα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενας άπειρος όγκος πληροφοριών που προέρχεται απ'το fb στο εγγύς μέλλον δεν το ξέρεις. Άντε γιατί σε λίγο θα τον αγιοποιήσουμε κιόλας. Είπαμε Χριστούγεννα έρχονται αλλά μην τα βλέπουμε όλα αθώα και ηθικά!
- Αμφότεροι πιθανότατα ξέρουν ότι το μωρό τους θα μπορεί να ζήσει άνετα με το 1% των μετοχών.- Τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια όχι μόνο δε χρειάζονται, αλλά θα μετατρέψουν το μωρό τους σε ένα θλιβερό πλάσμα τύπου Πάρις Χίλτον.
Το κανει καθαρα για ξεκαρφωμα δε θελουμε τις δωρεες του ειναι ενα καπιταλιστικο γουρουνι που πινει το αιμα των εργαζομενων ειναι μονωπωλιο εμεις προχωραμε σταθερα προς την οικοδομηση του σοσιαλισμου.
Δηλαδη εσυ, που δεν εισαι καπιταλιστικο γουρουνι, θα χαριζες το 99% της περιουσιας σου? Θα εδινες εστω 200 ευρω σε εναν αστεγο?Ουτως ή αλλως, τα θες δεν τα θες, δεν τα δινει σε εσενα. Αλλοι τα θελουν ομως, και τα χρειαζονται πολυ πολυ περισσοτερο.
Μην ανησυχείς. Και η αμερικανική πολιτική σκηνή έχει τα δικά της. Tea Party. Donald Trump. Δυναστεία Bush. Δυναστεία Clinton. Στραβά υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Στο χέρι μας είναι το καλύτερο.