Ελεύθερη (ακόμα) η πρόσβαση στο Pirate Bay στη Σουηδία

Ελεύθερη (ακόμα) η πρόσβαση στο Pirate Bay στη Σουηδία Facebook Twitter
0

Έναν χρόνο μετά την επιχείρηση της αστυνομίας στους κεντρικούς σέρβερς της μηχανής αναζήτησης αρχείων The Pirate Bay και τις φυλακίσεις και αποφυλακίσεις των ιδρυτών του διαβόητου σάιτ, Σουηδικό δικαστήριο, με σημερινό βούλευμά του, αποφάνθη ότι κανένας κάτοχος ή διαχειριστής πνευματικών δικαιωμάτων δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλλει σε παρόχους τον περιορισμό της πρόσβασης στο TPB. Κάτι που συμβαίνει σε πολλές χώρες της EE, όπως τη Μ. Βρετανία.

Η υπόθεση αφορά σε αγωγή των εταιρειών Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk Film και της ένωσης Σουηδικού Κινηματογράφου κατά του παρόχου Bredbandsbolaget μέσω της οποίας ζητούσαν στον πάροχο να διακόψει στους συνδρομητές του την πρόσβαση στο The Pirate Bay και θεωρώντας τον υπεύθυνο για τις ζημιές που προκαλούν οι χρήστες από την πειρατεία ταινιών και μουσικής.

 

Παρόλα αυτά ο πάροχος Bredbandsbolaget αρνήθηκε να συμμορφωθεί δηλώνοντας ότι ο ρόλος του είναι η παροχή πρόσβασης στο Internet στους συνδρομητές του και η προάσπιση της ελεύθερης ροής των δεδομένων και της πληροφορίας.

Όπως αναφέρει το σάιτ Torrent Freak, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη κατά των ισχυρισμών των φερόμενων ως θιγόμενων εταιρειών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το δικαστήριο δεν είναι σε θέση να εγκρίνει και να επιβάλλει τέτοια περιοριστικά μέτρα, οπότε το αίτημα των εναγόντων απορρίπτεται.

Αρκετοί ειδικοόι πάντως, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, θεωρούν την απόφαση "έκπληξη" αλλά ίσως η τελική έκβαση να είναι διαφορετική μετά την έφεση που άσκησαν οι ενάγοντες, οι οποίοι όμως θα πληρώσουν τα έξοδα του δικαστηρίου που ανέρχονται σε 160.000 ευρώ.  

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM