Bloomberg: Να πώς η Apple θα μπορούσε να σώσει την Ελλάδα και να βγει κερδισμένη

Bloomberg: Να πώς η Apple θα μπορούσε να σώσει την Ελλάδα και να βγει κερδισμένη Facebook Twitter
8

To 2012, σε ένα meeting με επενδυτές, κάποιος ρώτησε τον Tim Cook, πρόεδρο της Apple, εάν ποτέ του πέρασε από το μυαλό να χρησιμοποιήσει τον πακτωλό των χρημάτων που έχει συγκεντρώσει στα ταμεία της για να αγοράσει την Ελλάδα. Ο Tim Cook απάντησε με έναν εξίσου σκωπτικό τρόπο στην ερώτηση λέγοντας πως "έχουμε σκεφτεί διάφορες προοπτικές αλλά όχι αυτό".

Σε χθεσινό άρθρο γνώμης, ο αρθρογράφος του Bloomberg, Leonid Bershidsky, επανέφερε το συγκεκριμένο θέμα, χαρακτηρίζοντάς το ώς ένα "αστείο που παραμένει επίκαιρο", αναφέροντας ότι μπορεί μια ολόκληρη χώρα να μην μπορεί να εξαγοραστεί, αλλά η εξαγορά του χρέους της από την Apple, που σήμερα διαθέτει απόθεμα 194 δισ. δολάρια, με αντάλλαγμα την προνομιακή φορολογική μεταχείρισή της επί ευρωπαϊκού εδάφους, ίσως να ήταν εφικτή.

Ο κόλιουμνιστ του Bloomberg, επεκτείνει την ιδέα αναφέροντας ότι η Apple και άλλοι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, με θηριώδη αποθέματα στα ταμεία τους, θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις ευρωπαϊκές τους έδρες στην Ελλάδα, ανοίγοντας πολλές νέες θέσεις εργασίας με αντάλλαγμα την χαμηλή φορολογία. Κάτι που μπορεί να έβρισκε αντίθετη την αμερικανική κυβέρνηση - όχι όμως τους πιστωτές της χώρας οι οποίοι ενδεχομένως να χαιρέτιζαν τη διάσωση της χώρας, αφού θα αποτελούσε εγγύηση ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

"Η Ελλάδα από την πλευρά της θα ανακουφιζόταν οικονομικά", αναφέρει ο Leonid Bershidsky, "ενώ εκτός από τις έδρες των hi-tech κολοσσών που θα απολάμβαναν το κλίμα της χώρας, η χώρα θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν πυρήνα υψηλής τεχνολογίας που θα προσέλκυε ακόμη περισσότερες εταιρείες και θα άνοιγε πολλές νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών".

Και καταλήγει τονίζοντας "με μια τέτοια βοήθεια η Ελληνική Κυβέρνηση θα μπορούσε να ελαφρύνει κατά πολύ τα μέτρα λιτότητας που της επιβάλλουν οι δανειστές της. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνει ήταν μια αναδιάρθρωση των δομών του δημοσίου ώστε να γίνει πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Κάτι που θα τη βοηθούσε να μή χασει την ευκαιρία συνεργασίας της με τιτάνες της τεχνολογίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτό το σχέδιο διάσωσης θα έπαιρνε την έγκριση του ελληνικού λαού, εάν ετίθετο σε δημοψήφισμα".

Τech & Science
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Δυστυχώς πρόλαβε ο Μακαρόνας που είχε δεχτεί τον bill Gates στο Μαξίμου και του έδωσε την ψηφιοποίηση του αρχειου της ΕΡΤ με aspx kai windows media!!!!!αυτό που 4 χρονια ηταν online, αλλά κανένα μη m$ κομπιουτερ! Τοσο εντιμο και διορατικο! Το γεγονος οτι η Apple έχει ανοίξει Applestore στην Κων/πούλη και δεν σχεδιάζει τίποτα για την Ελλάδα τα λέει ολα..
Ωχ μωρέ. Αναδιαρθρωση του δημοσίου κλπ κλπ να τρέχουμε τώρα για εταιρίες κολοσσούς κλπ Οι καθαρίστριες και οι Δεητζήδες βολεύτηκαν; Απλά πράγματα. Θα αυξηθούν και λίγο οι φόροι και βλέπουμε...
Είμαι σίγουρος ότι αυτό το σχέδιο διάσωσης θα έπαιρνε την έγκριση του ελληνικού λαού, εάν ετίθετο σε δημοψήφισμα Πηγή: www.lifo.grΣιγά μην τους αφήσουμε να μας εξαγοράσουν για 200 ψωροδις. Και να μας πίνουν μετά και το αίμα οι παλιοεργοδότες.
Στάνταρ. Μέχρι να ζητήσουν γραφεία και να ψάχνονται στα τριόροφα "bussiness centres" στο μαρούσι ή μέχρι ο Τιμ Κουκ να στηθεί για κανένα 5ωρο στην ουρά της εφορείας για δυο-τρεις σφραγίδες ή μέχρι να τους κάνει καμιά κατάληψη το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ως εκπροσώπους του στυγνού καπιταλισμου.Βλέπετε μέλλον για ξένες επενδύσεις σε τέτοια χώρα;