Απεργία την Πρωτομαγιά

Μακριά από tablets και smartphones πριν τον ύπνο συνιστούν οι ειδικοί

Μακριά από tablets και smartphones πριν τον ύπνο συνιστούν οι ειδικοί Facebook Twitter
0

Μια νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ επιβεβαίωσε τις διάφορες επιστημονικές θεωρίες σχετικά με την επιβλαβή επίδρασή των tablets και κάθε άλλου τύπου οθόνης στον ύπνο μας.

Με απλά λόγια, αν θέλετε να κοιμηθείτε στην ώρα σας, αποφύγετε να διαβάσετε κάποιο ebook ή να σερφάρετε στο διαδίκτυο πριν τον ύπνο.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται εδώ, μελέτησε τις συνήθειες ύπνου δώδεκα εθελοντών σε διάστημα δύο εβδομάδων. Κάθε συμμετέχων ήταν υποχρεωμένος να διαβάσει κάτι πριν τον ύπνο. Τις πρώτες πέντε μέρες της έρευνας οι εθελοντές διάβαζαν κάτι από ένα iPad και τις υπόλοιπες διάβαζαν από ένα κανονικό βιβλίο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που διάβαζαν από μια αναμμένη οθόνη, χρειάζονταν κατά μέσο όρο 10 λεπτά περισσότερο για να κοιμηθούν και παρατηρήθηκε ότι έχαναν τουλάχιστον 10 λεπτά από τον ύπνο REM ενώ τακτικές αιμοληψίες έδειχναν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης που ελέγχει τον ύπνο.

Αυτό που στην ουσία αποδεικνύει η έρευνα του Harvard, αναφέρει το BBC, είναι ότι το εσωτερικό μας ρολόι επηρρεάζεται σημαντικά από το τεχνητό φως, όμως ακόμα πιο βλαβερή είναι η επίδραση του μήκους κύματος του φωτός που προέρχεται από LED ή του μπλε φωτός που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλετκρονικών αναγνωστικών, των υπολογιστών ή των tablets. Επίδραση που όπως προειδοποιούν οι ειδικοί μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής όχι μόνο στον ύπνο μας, αλλά και στη συνολική λειτουργία του σώματός μας, αφού οι διαταραχές του ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρότερες ασθένειες.

Πως θα προφυλαχθούμε; Διαβάζοντας ένα κανονικό βιβλίο και μειώνοντας την έκθεση των ματιών μας στο φώς της οθόνης κατά τις βραδυνές και νυχτερινές ώρες, ιδίως πριν το ύπνο, συνιστούν οι ειδικοί.

[ΠΗΓΗ]

Τech & Science
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM