Google: Άλματα στην τεχνολογία αναγνώρισης φωτογραφιών

Google: Άλματα στην τεχνολογία αναγνώρισης φωτογραφιών Facebook Twitter
Η τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος αναγνώρισης και περιγραφής φωτογραφιών της Google, είναι σε θέση να διακρίνει το σκύλο από το καπέλο και πολλά περισσότερα
2

Όπως αναφέρει με σχετικό του δημοσίευμα το BBC, η Google, έχει σημειώσει τεράστια βήματα προόδου στο να 'εκπαιδεύει' το λογισμικό αναγνώρισης εικόνων που διαθέτειο, ώστε να περιγράφει, σε μορφή λεζάντας, με απλά λόγια μια φωτογραφία. Μάλιστα, η ακρίβεια των περιγραφών του συστήματος αναγνώρισης φωτογραφιών της Google, είναι πλέον τόσο ακριβής, που μοιάζει σαν να έχει γραφτεί από ανθρώπινο χέρι.

Η Google υποστηρίζει ότι το νέο λογισμικό αυτόματης αναγνώρισης και περιγραφής εικόνων εκτός του ότι διευκολύνει την αναζήτηση εικόνων στο διαδίκτυο, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο και στα άτομα με απώλεια όρασης, αφού με την ακριβή περιγραφή του, θα τους βοηθά να σχηματίσουν στο μυαλό τους την εκάστοτε φωτογραφία. 

Το συγκεκριμένο υπολογιστικό μοντέλο που αναγνωρίζει και περιγράφει τις φωτογραφίες, στηρίζεται σε ένα δίκτυο νευρώνων που κάνει λογικούς συνειρμούς, μιμούμενο τον ανθρώπινο εγκέφαλο και είναι το αποτέλεσμα σκληρήσς δουλειάς τεσσάρων επιστημόνων στο τμήμα έρευνας της Google.

Οι Oriol Vinyals, Alexander Toshev, Samy Bengio και Dumitru Erhan περιγράφοντας το νέο σύστημα περιγραφής φωτογραφιών στο blog του Google Research, υπογραμμίζουν ότι "Μια εικόνα μπορεί να αξίζει όσο χίλιες λέξεις αλλά κάποιες φορές, η βαρύτητα πέφτει στις λέξεις, οπότε έπρεπε να εφεύρουμε μια μέθοδο που θα μεταφράζει αυτόματα και με ακρίβεια τις εικόνες σε λέξεις".

Ιδού ορισμένα επιτυχημένα παραδείγματα της αυτόματης περιγραφής και τιτλοφόρησης φωτογραφιών από το σύστημα της Google:

 ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ GOOGLE: Δύο πίτσες στο επάνω μέρος μιας κουζίνας υγραερίου

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ GOOGLE: Ομάδα νεαρών που παίζουν Φρίσμπι

...αλλά και ορισμένες ατυχείς στιγμές:

[ΠΗΓΗ]

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια